Foto: EPA / Lukas Barth-Tuttas

pozdravio odluku vašingtona

KURC: Severni tok 2 koristi interesima austrijske ekonomije

Beč pozdravlja odluku Vašingtona da odustane od daljih sankcija protiv kompanija uključenih u izgradnju gasovoda Severni tok 2 od Rusije do Evrope, izjavio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc za agenciju Tass.

Austrija

Prema rečima austrijskog kancelara, koji će se sutra putem video linka obratiti na plenarnoj sednici Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, ruski gasni projekat je u skladu sa ekonomskim interesima Beča.

"Veoma sam zadovoljan što Sjedinjene Države više ne prete sankcijama kompanijama koje učestvuju u projektu Severni tok 2. Mi, kao i Nemačka, i dalje podržavamo Severni tok 2, jer je to od ekonomskog interesa za nas", dodao je Kurc, prenosi Raša tudej.

foto: Profimedia /JENS BUTTNER / AFP

Takođe je istakao da će Severni tok 2 pomoći diverzifikaciju evropskih kanala za snabdevanje energijom, što doprinosi „obezbeđivanju evropske energetske sigurnosti“.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je prošlog meseca da je prekasno da se zaustavi gasovod Severni tok 2 koji povezuje Rusiju i Nemačku, konstatujući da bi bilo "kontraproduktivno" sankcionisati saveznike zbog projekta koji se privodi kraju.

Kurir.rs/Tanjug