Foto: Shutterstock

(ne)OČEKIVANO

CILJALI KORONU, UNIŠTILI GRIP: Prema istraživanjima 2 soja nekad česte bolesti više ne postoje! Mere zbog pandemije bile ključne

Efikasnost blokada protiv korone i dalje je otvoreno pitanje, ali zatvaranje škola i preduzeća, ograničavanje putovanja i zabrana okupljanja možda su iskorenili nekoliko vrsta gripa, navodi se u novom izvještaju.

Planeta
> 13:10h

Slučajevi gripa naglo su naglo opali tokom pandemije, što je bez presedana u istoriji i za šta neki stručnjaci veruju da je posledica obaznog nošenja maski, socijalnog udaljavanja i drugih mera prvobitno dizajniranih da obuzdaju koronu.

Prema članku koji je objavio STAT, medij specijalizovan za vesti o zdravstvenoj orijentaciji, odsustvo gripa postalo je toliko izraženo tokom protekle godine da su dva soja virusa naizgled nestala.

Podtip virusa H3N2, kao i varijanta virusa gripa B, nisu primećeni više od 12 meseci. Sada je moguće da su dva soja "možda nestala - izumrla", izvestio je STAT.

Trevor Bedford, biolog iz Centra za istraživanje raka Fred Hatčinson u Sijetlu, rekao je da postoji "velika šansa" da H3N2 nestane, ali je priznao da je "svet veliko mesto".

"Samo zato što niko to nije video, ne znači da je potpuno nestalo, zar ne? Ali moglo bi “, rekao je Florjan Kramer, stručnjak za grip sa Medicinskog fakulteta Maunt Sinai na Menhetnu.

Ričard Vebi, direktor Centra za saradnju Svetske zdravstvene organizacije za studije o ekologiji gripa kod životinja i ptica, takođe je bio oprezan u pogledu proglašenja sojeva virusa izumrlima. Vebi je primetio da, iako je slučajeva gripa manje, samo deo virusa gripa ikada podleže genetskom sekvenciranju u laboratoriji, što znači da "predviđanja o tome koji su virusi gripa možda nestali na osnovu onoga što se nalazi u bazama podataka rizikuju da budu pogrešna".

Iako neki stručnjaci tvrde da se nedostatak slučajeva gripa može pripisati zaključavanju, efikasnost takvih mera kada je u pitanju zaustavljanje širenja koronavirusa i dalje je vruće sporno pitanje. Mnoge zemlje koje su uvele stroge blokade nisu prošle ništa bolje od zemalja koje su zauzele manje drakonski pristup zdravstvenoj krizi. U martu je objavljeno da je Češka imala najveću stopu zaraženih virusom na svetu, uprkos višemesečnim zaključavanjima i obaveznom nošenju maski.

Od početka pandemije, brojne studije su osporile da li takve mere imaju bilo kakvu vidljivu korist. U radu koji su nedavno objavili naučnici sa Univerziteta u Minhenu zaključeno je da ograničenja zbog korone koja je nametnula nemačka vlada nisu imala značajnu ulogu u suzbijanju virusa.

Kurir.rs/RT