KURIR TELEVIZIJA

NAKON EKSPLOZIJE U FABRICI SLOBODA, VAZDUH U ČAČKU UMERENO PRIHVATLJIV: Ove kategorije stanovništva treba da OGRANIČE kretanje

Srbija

Eksplolzija u fabrici "Sloboda" u Čačku zabrinula je stanovnike ovog mesta, pa osim što su se mnogi potresli zbog velike štete i detonacija, Čačane ovih dana brine i da li su eksplozije uticale na kvalitet vazduha u njihovom gradu.

O ovome se, za Kurir televiziju, oglasila doktorka Mirka Levajac, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju ZZJZ Čačak.

foto: Kurir televizija

- Svi smo bili uplašeni zbog onog što se dogodilo te noći i da kažemo za javnost, a Čačani znaju, Zavod za javno zdravlje Čačak vrši redovna merenja kvaliteta vazduha na dve lokacije, i prate se osnovne zagađujuće materije, azot i oksidi, čađ, sumpor-dioksid, i takođe, od ove godine pratimo čestično zagađenje, odnosno suspendovane čestice PM 10 koje su i tada aparati i beležili.

- Sve do jutros zavšili smo ispitivanja i sve rezultate smo objavili. Zagađujuće materije u vazduhu su dosta ispod graničnih vrednosti, daleko ispod, dok je čestično zagađenje, takođe, daleko ispod granične vrednosti, ali je vazduh za ove dane imao indeks kvaliteta umereno dobar i prihvatljiv- navodi dr Levajac.

foto: Kurir televizija

- Indeks kvaliteta vazduha je umereno dobar i prihvatljiv sa zdravstvenog aspekta, samo za izuzetno osetljive kategorije treba ograničiti kretanja. U te kategorije spadaju hronični, srčani i plućni bolesnici, starije osobe i mala deca, koja treba da ograniče svoja kretanja na otvorenom, a posebno da izbegavju jutro i veče kada je vazduh najzagađeniji - navodi dr Marija.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video: