Foto: Printsceren YouTube/Al Jazeera Balkans

sloboda govora

JANŠA, EVROPSKI PARLAMENT I FEJK NJUZ: Slovenački premijer u klinču sa EU zbog slobode medija

Slovenački premijer Janez Janša optužio je danas komesarku Saveta Evrope za ljudska prava Dunju Mijatović da je deo "mreže lažnih vesti".

Region

On je to rekao povodom njene izjave da je u Sloveniji pogoršana sloboda izražavanja i medija.

"Nažalost, Dunja Mijatovic je deo mreže #fakenews (lažnih vesti). Dobro plaćene našim novcem", napisao je Janša na engleskom na Tviteru.

Mijatovićeva je u memorandumu objavljenom u petak pozvala slovenačke vlasti da zaustave pogoršavanje slobode medija i izražavanja u zemlji, podseća slovenačka agencija STA. Upozorila je na uznemiravanje, zastrašivanje i krivične tužbe protiv novinara.

Takođe je pomenula "seksističko uznemiravanje i mizogini govor protiv žena novinarki" i vladin odnos prema javnim medijima. Mijatovićeva je izjavila da žali zbog akcija slovenačke vlade koje "rizikuju da podriju nezavisnost, kredibilitet i finansijsku stabilnost javnog emitera RTV i nacionalne novinske agencije STA".

U okviru priprema za izveštaj, ona je u aprilu razgovarala sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom i nizom ministara, ali ne i sa Janšom.

Takođe je razgovarala s novinarima raznih medija, političarima, stručnjacima i predstavnicima civilnog društva.

Nakon objavljivanja memoranduma, slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs rekao je da izveštaj ne odražava stavove koje je on prezentovao Mijatovićovoj, posebno u vezi sa slobodom govora.

Kurir.rs/Tanjug