Foto: Printscreen Google Maps

ofanziva islamista

GRADI SARI PUL POD OPSADOM TALIBANA?! Putevi blokirani, veze prekinute! Pad pitanje dana

Planeta

Na društvenim mrežama pojavila se vest da se grad Sari Pul kao i istoimena provinicija nalazi pod opsadom Talibana koji su blokirali grad i čekuje se uskoro njegov pad u ruke islamista.

Dobro upućeni u zbivanja u Avganistanu su poečli da optužuju centralnu vladu u Kabulu da su igonorisali situaciju u Sari Pulu, zbog čega su branioci grada, koa i ljudi izgubili duh otpora i da postoji velika mogućnost da Talibani u narednim danima zauzmu grad.

Prema poslednjim informacijama veze grada sa ostalim provincijama i Kabulom su u prekidu i informacije o tome šta se dešava je nemoguće saznati, zato postoji veliki broj glasina i neproverenih priča.

Poslednje informacije govore da su bazu u okrugu Gosfandi zazuzeli Talibani i da jedino policija pruža otpor, kao i da je palata guvernera pod kontrolom vladinih snaga, a sve ostalo zauzeli su Talibani.

Posle 1. maja ove godine kada je krenulo povlačenje američkih snaga i jednica ostalih članica NATO iz Avganistana militantni islamistički pokret Talibani, koji nisu poraženi ni posle 20 godina sukoba od dolaska američke vojske i snaga NATO u ovu azijsku zemlju, krenuli su u ofanzivu i zauzeli više vojnih baza, sela i gradova. Talibani su pri tome zaplenili ogromnu količinu vojne opreme.

Kurir.rs/A.M.