KURIR TELEVIZIJA

VLAŠKA ŠARA I ĆILIMI ZA TIMOČKE SPECIJALITETE: Ambasador EU Sem Fabrici oduševljen istočnom Srbijom

Srbija

Sve je više seoskih domaćinstva u Timočkoj Krajini koja šansu za razvoj vide u seoskom turizmu. Slaviša Tufajević iz Velike Vrbice dosetio se da kulturno nasleđe i specijalitete vlaške kuhinje uvrsti u svoju ponudu, pa je i svoje gazdinstvo nazvao Vlaška kuća.

Svoje goste dočekuje u narodnoj nošnji sa karakterističnom vlaškom šarom.

FOTO: Kurir Televizija

Sobe su opremljene restauriranim masivnim starinskim nameštajem, a zidove, podove i krevete krase vlaški ćilimi. Na meniju su timočki specijaliteti, a umesto aperativa domaći sirup od nane i zove u keramičkim čokanjčićima.

Da je ovo oproban recept za uspeh svedoči i podatak da je u ovom seoskom domaćinstvu od početka godine noćilo 200 gostiju.

FOTO: Kurir Televizija

"Blizu smo Dunava, imamo svoj čamac, imamo neprskanu hranu iz naše bašte. Ponudimo im i da sami odu na njivu i osete čari kopanja", kaže Slaviša Tufajević.

Domaćini su iskoristili bespovratnu pomoć Evropske unije, postavili su solarne panele kako bi u kuću uvek bilo tople vode i da promene kotlarnicu.

FOTO: Kurir Televizija

Uz kačamak, meso i vlaški sir, domaćini su ugostili i ambasadora Evropske unije Sema Fabricija, koji je oduševljen timočkim selima i njihovom turističkom ponudom.

(Kurir.rs)

Bonus video: