Foto: Ana Paunković

mlada umetnica ponovo izlaže u beogradu

DELA STVARAM UZ BUREK I ĆEVAPE: Ema Bregović za Kurir: Odrasla sam kao Jugoslovenka i to će tako ostati

Pop kultura

U bioskopu Balkan u Beogradu u subotu veče otvorena je izložba "Dont vori" Eme Bregović.

Darovita umetnica, ćerka muzičara Gorana Bregovića, predstavila je radove nastale u poslednjih nekoliko godina. Na tri nivoa publika do 4. jula može da pogleda dela koja je Ema već ranije izlagala u Beogradu.

- "Dont vori" je eho na sve što nam se dešavalo u poslednjih godinu i po dana. Balkan je u svojoj istoriji toliko puta menjao identitet. Bio je i opera i pozorište, i bioskop i kafana. Mislim da se sve stvari na takav način menjaju i evoluiraju, pa i skulpture. Moja umetnost pokušava da bude što pristupačnija i zato se i bavim arhetipovima - stvarima koje svi mogu da prepoznaju. Od kolevke do babuški, ruskog jajeta, gnezda. Arhetipovi grade kulture, grade identitete, i od momenta kad ih mi dekonstruišemo, tu se stvara magija. Identiteti se non-stop menjaju i mešaju, i to je lepota umetnosti i čovečanstva - rekla je Ema povodom otvaranja izložbe u ovom prostoru.

foto: Ana Paunković

Najviše pažnje publike i medija privuklo je jaje koje je Ema stilizovala.

- Crtež je nastao pre tri godine. Moj tim i ja smo ga završi pred samu izložbu. Htela sam da nastavim da istražujem ruske motive, što sam uradila s babuškama, i da nađem neku novu metaforu. Patka je nešto gumeno i jeftino, a jaje vrlo luksuzno i pokazuje majstorsku veštinu - objašnjava Bregovićeva za Kurir.

foto: Ana Paunković

Ema je rođena u Parizu 1994. godine. Magistrirala je na Školi lepih umetnosti u Nantu (Francuska) 2018, a trenutno živi i radi u Beogradu i Parizu. Ona kaže da je privatno obična devojka, a uskoro je očekuju i velike međunarodne izložbe. - Dela stvaram uz burek i ćevape. Odrasla sam kao Jugoslovenka i to će tako ostati. Živim između Pariza i Beograda. Najviše radim ovde jer u Srbiji postoje neverovatni majstori i očuvani stari zanati, koji je se na Zapadu gube. Veliko mi je zadovoljstvo da sarađujem s ljudima koji imaju veliko znanje - zaključuje mlada umetnica.

foto: Ana Paunković

Izložbu je organizovala Fondacija "Saša Marčeta", a kustoskinja je Ksenija Samardžija. Posetioci mogu da je pogledaju do 4. jula, a radno vreme bioskopa Balkan je 11-20 č. od utorka do subote.

foto: Damir Dervišagić

Brega nije došao na otvaranje

Ema Bregović ima veliku podršku oca Gorana Bregovića i majke Dženane. Oni se nisu pojavili na otvaranju nove izložbe. Bivša sarajevska manekenka trenutno je u Parizu, dok je Brega, kako je objasnila naslednica, izrazio želju da radove pogleda u tišini u toku jučerašnjeg dana. - Tata je ponosan na mene, kao i svaki otac - rekla je Ema za Kurir.

Kurir/ Lj. Radanov

Bonus video: