Foto: Profimedia

opomena iz francuske

MARIN LE PEN UPOZORAVA SRBE: Nemate nikakav interes da se integrišete u EU! SAMO HOĆE DA VAM RAZVODNE NACIONALNI IDENTITET

Politika
> 15:34h

Francuska političarka Marin le Pen, predsednica desničarske nacionalističke stranke Nacionalno okupljanje i jedna od glavnih protivnica predsednika Emanuela Makrona na narednim predsedničkim izborima, ukazala je na trend da se širom sveta, uključujući EU i Francusku, urušava autoritet države.

Le Pen dodaje da s obzirom na totalitarne ekcese u funkcionisanju unije izranja nasilje koje logikom haosa potiskuje vladavinu zakona i da Srbija nema interes da se integriše u EU.

Vodeća francuska opozicionarka je u intervjuu za Novosti naglasila da islamistička ideologija i ekstremizam pritiscima, pretnjama i ucenama, nameću totalitarni teokratski režim u kojem bi pojedinci i narodi bili podređeni pravilima novog verskog poretka.

Podsetila je da se njena partija bori protiv političkog sistema EU koji je "politički usmeren na SAD" i ocenjuje da s obzirom na "totalitarne ekcese u funkcionisanju unije Srbija nema interes da se integriše".

foto: Profimedia

- Taj sistem EU ignoriše nacionalni suverenitet i primenjuje politiku ucena i pretnji, recimo, protiv Mađarske i Poljske, samo zbog toga što su te dve zemlje sa pravom odbile da im se nameću migrantske kvote. Princip proširenja je zapravo proces prenosa suvereniteta i razvodnjavanja nacionalnog identiteta - ukazala je Le Penova.

Marin le Pen je sankcije EU uvedene protiv Rusije ocenila kao "samovolju, istorijski kontrasmer i geopolitičku grešku".

- Naši odnosi s Rusijom su od suštinskog značaja za ublažavanje međunarodnih kriza i borbu protiv islamskog fundamentalizma, a pored toga Rusija je i važan trgovinski partner. Želja da se Rusija isključi iz dijaloga između nacija dovešće do produbljenja međunarodnih kriza i geopolitičkog i ekonomskog ćorsokaka - upozorila je predsednica desničarske nacionalističke stranke Nacionalno okupljanje.

(Kurir.rs/Tanjug)