Foto: EPA/ ABIR SULTAN

nastavak saradnje

BAJDEN ČESTITAO BENETU: Izrael nema boljeg prijatelja od Sjedinjenih Država!

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je novoizabranog premijera Izraela Naftali Beneta kako bi mu čestitao na formiranju izraelske vlade.

Planeta

Bajden je rekao da su SAD i dalje predane izraelskoj sigurnosti i da će sarađivati sa novom izraelskom vladom koja je okončala eru premijera Benjamina Netanjahua.

U izjavi u kojoj nije spomenuo Netanjahua, Bajden je pozdravio novu izraelsku vladajuću koaliciju koju predvodi nacionalista Benet i potvrdio dobre američko-izraelske odnose.

"Radujem se saradnji s premijerom Benetom kako bi se osnažili svi aspekti bliskih i trajnih odnosa između dve nacije", rekao je Bajden. "Izrael nema boljeg prijatelja od Sjedinjenih Država".

"Sjedinjene Države i dalje su odlučne u svojoj podršci izraelskoj bezbednosti", rekao je Bajden.

"Moja administracija u potpunosti je predana saradnji sa novom izraelskom vladom u cilju promovisanja bezbednosti, stabilnosti i mira za Izraelce, Palestince i narode u široj regiji", dodao je on.

Američki ministar obrane Lojd Ostin i državni sekretar Entoni Blinken takođe su objavili saopštenja u kojima su pozdravili svoje kolege u novoj izraelskoj vladi.

Benet je zahvalio Bajdenu na podršci Izraelu tokom nedavne akcije u Gazi i istakao da smatra Bajdena "velikim prijateljem" izraelske države.

Bajden je Beneta pozvao oko dva sata nakon što je vlada položila zakletvu, prenosi Tajms of Izrael i ukazuje da se u saopštenju Bele kuće pominju i Iran i unapređenje mira sa Palestincima.

Benetova vlada potvrđena je u nedelju u izraelskom parlamentu tesnom većinom. Reč je koaliciji levičarskih, centrističkih, desničarskih i arapskih stranaka koja će verovatno biti krhka, ocenjuju analitičari.

Netanjahu, najdugovečniji izraelski lider, obećao je da će se ubrzo vratiti na vlast.

Kurir.rs/Agencije