Foto: EPA

iSTORIJSKI SUSRET

I ZA KRAJ OCENA SAMITA PUTIN-BAJDEN: Održan pragmatičan sastanak! Razgovor trajao manje nego što su Amerikanci očekivali

Planeta
> 20:39h

Američki predsednik DŽozef Bajden i njegov ruski kolega Vladimir Putin su danas održali "pragmatičan" sastanak danas u Ženevi o brojnim temama, a neke od najvažnijih su se ticale nastaka pregovora o kontroli naoružanja i o povratku ambasadora u Moskvu i Vašington nakon što su povučeni ranije ove godine, ocenio je Rojters.

Razgovori su održani u vili "La Granž" i trajali su manje od četiri sata, što je daleko manje nego što su Bajdenovi savetnici očekivali.

Putin je pozvao Bajdena "konstruktivnim, iskusnim partnerom", i rekao je da govore "istim jezikom", ali je dodao da među njima nije bilo prijateljstva, već pragmatičnog dijaloga o interesima Rusije i SAD.

Putin je izjavio da je "u ovom trenutku teško reći da će se odnosi sa SAD popraviti", ali da postoji "tračak nade" po pitanju obostranog poverenja.

foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Nije bilo zajedničke konferencije za novinare

Nije bilo zajedničke konferencije za novinare, u odnosu na sastanak Putina i bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, kada je Putin darovao Trampu fudbalsku loptu, a danas nije bilo ni zajedničkog ručka.

Putin je ocenio sastanak "konstruktivnim, bez negativnih tonova" i "pokazao je da su oba lidera izrazila želju da razumeju jedan drugog".

On je izjavio da Rusija i SAD dele odgovornost za nuklearnu stabilnost, dodavši da bi obavio razgovore o mogućim izmenama njihovog nedavno produženog sporazuma Novi START o kontroli naoružanja.

foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Manjak volje za kompromisom

Rojters ocenjuje da je Putin "pokazao manjak volje za kompromisom o brojnim drugim pitanjima", odbacivši zabrinutost Vašingtona povodom hapšenja opozicionara Alekseja Navaljnog, ruskog povećanog vojnog prisustva na granici sa Ukrajinom i sugestiji SAD da su neidektifikovani hakerski napadi iz Rusije odgovorni za brojne napade na agencije i kompanije u SAD.

Putin je objasnio da je Navaljni zanemario zakon i znao je šta će se desiti ukoliko se vrati u Rusiju iz Nemačke, gde se lečio od pokušaja ubistva trovanjem.

Ruski lider je takođe optužio Kijev za kršenje dogovora o prekidu vatre sa pro-ruskim snagama na istoku Ukrajine.

foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Ljudska prava

Lider Kremlja je rekao da Vašington i Moskva treba da razgovaraju o sajberbezbednosti, dodavši da je većina sajbernapada na Rusiju došlo iz SAD.

On je rekao da je Bajden postavio pitanje o ljudskim pravima i o sudbini zatočenih američkih građana u Rusiji, dodavši da bi na tom polju mogao da se postigne kompromis, iako još nije dao ikakve indikacije o razmeni zatvorenika.

Putin i Bajden su se rukovali prilikom dolaska, odnosno ulaska u vilu, a Bajden je prilikom napuštanja mesta sastanka pozirao fotoreporterima držeći podignuti palac i ušao u limuzinu.

foto: Printscreen

Prva runda

Prva runda razgovora, u kojima su, osim Bajdena i Putina, ucestvovali državni sekretar SAD Entoni Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, trajala je dva sata.

Druga runda

Razgovori su se nastavili posle pauze oko 16.00, a prisutan je bio u ruski ambasador u Moskvi Anatolij Antolov, koji je pozvan da se vrati u Rusiju u martu.

Ta runda je završena oko 17.05 po lokalnom vremenu.

foto: Printscreen

Odnosi između Moskve i Vašingtona su se pogoršavali godinama, a britanska novinska agencija navodi da je sve počelo ruskom aneksijom Krima od Ukrajine, kao i optužbama SAD, koje je negirala Moskva, o navodnom mešanju u predsedničke izbore u Americi 2016. godine, kada je pobedio Donald Tramp.

Odnosi su se dodatno pogoršali u martu, kada je Bajden rekao da misli da je Putin "ubica", nakon čega je Rusija pozvala ambasadora Antonova iz Vašingtona na konsultacije, dok su SAD pozvale ambasadora u aprilu.

Putin je kazao da je bio zadovoljan Bajdenovim objašnjenjem o izjavi da je mislio da je Putin ubica.

Stojeći pored Putina u Helsinkiju 2018. godine, Tramp je odbio da ga krivi za mešanje u izbore 2016. godne.

Kurir.rs/Tanjug