KURIR TELEVIZIJA

KAKO ĆE GAGI DOKAZATI DA JE RUŽO RUMENA NJEGOVA PESMA? Šefica odseka za autorska prava otkrila ŠTA je ključno za dokazivanje!

Pop kultura

Čuveni hit "Ružo rumena" bez koge ne može da prođe slavlje u Srbiji ovog puta je stigao i do suda. Zbog ovog hita, već neko vreme nemaju sna ni Dragan Gagi Jovanović, ni Nebojša Ljubišić. Čija je pesma i ko ima prava na nju u "Pulu Srbije" govorila je šefica odseka za autorska i srodna prava Zorica Gulas.

- Autorska prava stiču se u trenutku nastanka autorskog dela. Ona nastaju u trenutku stvaranja, od tog trenutka traju za života autora i 70 godina nakon smrti - kaže Zorica.

foto: Kurir televizija

- Što je više dokaza, najbolje bi bilo da autori i koautori imaju ugovore, ali to mogu biti i svedoci, snimci emisije u kome autor govori o nastanku pesme - navodi Gulas.

Ona dodaje da je važno da onaj koji sastavi tužbu prinese što više dokaza.

- Argumenti su dokazi. Lice koje smatra da su njegova autorska prava ugrožena, onda mora da sastavi tužbu sa što više dokaza. Jedino je sud taj koji može da odluči - navodi.

- U toku postupka mogu da od strane suda budu pozvani da i veštaci. Utvrđivanje autorskih prave može trajati u zavisnosti od toga o kakvoj povredi autorskih prava je reč, a ovakve stvari bi mogle da se utvrđuju i po hitnom postupku - navodi Zorica Gulas.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

Ružo rumenaDragan Gagi JovanovićNebojša Ljubišićpesmasuđenje