Foto: Profimedia

samit eu-rusija

KREMLJ POSLE ODLUKE EU: Žao nam je što neće biti dijaloga sa Rusijom, Putin zainteresovan za radni odnos sa Briselom

Kremlj je danas saopštio da je "sa žaljenjem" primio vest da Evropska unija odbacuje francusko-nemačku ideju o ponovnom pokretanju dijaloga sa Rusijom na samitu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Planeta

"Predsednik Putin ostaje generalno za uspostavljanje radnih odnosa izmedju Moskve i Brisela", rekao je portparol ruskog predsedništva Dmitrij Peskov.

Evropska unija odbacila je mogućnost samita sa ruskim predsednikom jer se za to nisu stekli uslovi, izjavili su noćas evropski lideri posle sastanka u Briselu.

Francuska i Nemačka su se zauzele za obnovu dijaloga sa Rusijom, ali je predlog o njegovom nastavku na najvišem nivou podelio evropske čelnike.

U zaključcima sa samita se navodi da će se dijalog voditi "u oblastima od interesa za EU", a evropski lideri će razmotriti "formate i uslove ovog dijaloga sa Rusijom.

Čelnici EU-a su pozvali Rusiju da pokaže "konstruktivniju saradnju" i "prestane da deluje protiv EU-a i zemalja u svom susedstvu".

Ujedno su izrazili "spremnost da odlučno i koordinisano odgovore na svaki zlonameran, nezakonit i remetilački korak Rusije, koristeći se svim raspoloživim sredstvima".

Kurir.rs/Beta