Foto: Profimedia

opasnost traje

BLINKEN: Situacija sa 10.000 zatvorenika iz ISLAMSKE DRŽAVE je neodrživa. Sve zemlje treba da prihvate svoje!

Američki državni sekretar Entoni Blinken podsetio je danas da je 10.000 boraca takozvane Islamske države (ID) i dalje u pritvoru u kampovima koje kontroliše kurdska frakcija Sirijske demokratske snage (SDF) i ocenio da je ova situacija "neodrživa".

Planeta

Govoreći na otvaranju sastanka u Rimu o obnavljanju međunarodnih napora u borbi protiv islamističke organizacija, Blinken je rekao da je Vašington kontinuirano poziva sve države, uključujući i 78 zemalja članica koalicije protiv Islamske države, da vrate svoje građane koji su pristupili ID, prenosi Rojters.

"Ovakva situacija je jednostavno neodrživa i jednostavno ne može trajati u nedogled. Sjedinjene Države ponovo pozivaju sve zemlje čiju su građani pristupili ID, uključujući i svoje koalicione partnere, da vrate, rehabilituju i prema potrebi procesuiraju svoje građane", rekao je Blinken tokom uvodnog izlaganja.

Još jedan ključni element trajnog poraza Islamske države zahtevao je suočavanje sa pretnjama ID izvan Iraka i Sirije, u Africi, predočio je Blinken.

Militantne islamističke grupe povezane sa Al Kaidom i Islamskom državom su ojačale tokom poslednjih godina širom regiona Sahel u zapadnoj Africi uprkos razmeštanju hiljada pripadnika regionalnih, zapadnih i ne-americkih snaga.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia / Chris Huby