Foto: Printscreen Youtube/Navysite

Tenzije

BESNI PROPAGANDNI RAT NATO I RUSIJE OKO KRIMA Američki razarač u Odesi, a na aplikaciji plovi pored obale Krima! Ko muti Crno more

Planeta
> 00:47h

Vest da američki razarač USS Ross DDG 71 klase Arli Burk, koji se od pre nekoliko dana nalazi u Crnom moru, gde održava vežbe sa Ukrjinskom mornaricom, da plovi uz jugoistočnu obalu Krima istom rutom kao britanski razarač Difender prošle nedelje, napravio je haos na društvenim mrežama! Vest zapravo nije tačna jer se brod iz ukrajinske luke Odesa nije ni pomerio.

Naime, nekoliko profila podiglo je uzbunu na osnovu informacije objavljene na aplikacijama za praćenje brodova kako brod plovi 10 nautičkih milja jugoistočno od obala Krima istom rutom kao i britanski razarač. Suština priče je u tome što se neko u poslednje vreme opasno poigrava sistemom za automatsku identifikaciju brodova prema kome se lansira vest da brod koji se nalazi u luci zapravo plovi.

Ko zasad pušta lažne informacije zasad nije poznato, ali je evidentno to da je u pitanju efikasno sredstvo za vođenje propagandnog rata kako bi se proverila reakcija protivničke strane i izazvao zamor kod dežurnih posada na plovilima i dežurnim parama lovačkih i jurišnih letelica Crnomorske flote.

Ovo nije prvi put da se ovakva manipulacija dešava jer sličan oblik delovanja zabeležen je uoči isplovljenja britanskog razarača, tačnije dva dana ranije. Na društvenim mrežama došlo je do uzbune, ali evidentno je to da reakcije granične službe FSB i avijacije nije došlo, ili se vešto krije, koliko su zapravo ove mere delovale na rusku stranu.

Valja podsetiti da elektronsko delovanje nije novo i dosad se primenjivalo intrnzivno na PVO sistem u slučaju Libije 1986. i Iraka 1991, 1998 i 2003. godine.

Podsetimo da je danas Ministarstvo odbrane Holandije saopštilo da su ruski borbeni avioni SU-30 SM preletali i ometali plovidbu i simulirati napad na njihovu fregatu, što je Rusija demantovala objavivši snimak holandske fregate. Inače, pre sedam dana slična situacija se ponovila sa britanskim razaračom Defender.

Dok je posada američkog razarača slavila sa domaćinima pobedu nad Šveđanima, nisu ni slutili da je u toku u digitalnom svetu pravi propagandni rat i simulacija da njihov brod plovi uz obalu Krima u cilju provere ruskog odziva na NATO brodove...

(Kurir.rs / A. Mlakar)