Foto: Print Screen

Kraj ognjišta: Vašar starih zanata

Muzej na otvorenom u Sirogojnu drugu godinu organizuje Vašar starih zanata i zanimanja radi očuvanja nematerijalne kulturne baštine. Na usluzi gostima Muzeja bili su grnčar, stolar, korpar, pletilje, razvijači pita

Srbija
> 08:34h

Jedini muzej na otvorenom kod nas, muzej "Staro selo" u Sirogojnu, drugu godinu organizuje Vašar starih zanata i zanimanja radi očuvanja nematerijalne kulturne baštine, čiji je registar, na nacionalnom nivou, u fazi izrade. I veština razvlačenja kora za pitu se neguje i demonstrira u Muzeju, pa i savetuje. Milena Doković, domaćica u Muzeju kaže da je poenta samo u soli, ulju, brašnu i mlakoj vodi kao za kupanje beba. "Pokušala sam i ja, ali vrlo neuspešno, delovalo mi je jednostavno, ali ta kora nije bila baš tako laka za mene", kaže Milena Zelen, gošća iz Subotice. Deca su se najviše zadržala kraj ognjišta sa hiljadu pitanja, a netremice su posmatrala i kako vazdušni meh potpiruje vatru u kovačkoj radionici. Stoga je Radovan iz Šljivovice, četvrta generacija kovača u familiji Vladisavljević strpljivo odgovarao na pitanja nabrajajući šta on danas najviše kuje. Kovač Radovan kaže da najviše kuje mašice, maše, kovanu ogradu. Na usluzi gostima Muzeja bili su i grnčar, stolar, korpar, pletilje. Viši kustos-etnolog Snežana Tomić Joković kaže da je cilj da mlade zainteresuju za zanatske veštine i umeća i da se skrene pažnja resornim ministarstvima koja su započela aktivnosti koje se vezane za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Susret gostiju Muzeja i zanatlija bila je prilika i za poslovne razgovore, što je nekada i bila uloga vašara. I kakav bi to vašar bio bez kolačića i liciderskog srca, danas kao suvenira, a nekada jedinom poslasticom na njemu.