Foto: Profimedia

preigrao bezosa

KO ĆE PRVI U SVEMIR? Brenson planira da pretekne Bezosa i u kosmos poleti 11. jula, devet dana pre osnivača Amazona

Milijarder i vlasnik Virdžin Galaktika Ričard Brenson planira da pobedi kolegu milijardera Džefa Bezosa u svemirskoj trci.

Planeta

Naime, Brensonova kompanija je nočas saopštila da će milijder otputovati do ivice svemira probnim letom 11. jula, devet dana pre leta osnivača Amazona.

Uspešan let Virdžinovom letelicom VSS Juniti, na kojoj će uz Brensona biti i šest zaposlenih, označio bi ključnu prekretnicu u trci uvođenja nove ere privatnih komercijalnih svemirskih putovanja, piše Rojters. T

akođe bi značio i da će Brenson otputovati van Zemljine atmosfere pre Bezosa, pokretača suparničkog Blu Oridžina.

Brenson će poleteti iz Nju Meksika nakon što je američka federalna avio administracija dala Virdžinu dozvolu da prevozi klijente u svemir krajem juna, posle uspešnog probnog leta u maju

Bezos je za 20. jun zakazao let u svemir raketom Nju Šepard. U svemir ide sa bratom Markom, pilotkinjom Voli Fank i osobom koja je platila izlet u svemir 28 miliona dolara, a čiji identitet još nije poznat. Bezos u svemir poleće iz Teksasa na 52. godišnjicu sletanja na Mesec Apola 11.

Svemirsku trku, koja uključuje i kompaniju SpaceX Ilona Maska, koji još nije odredio datum svog leta, prati optimizam da će svemirska putovanja postati uobičajena. Finansijska kuća UBS procenjuje da bi godišnje tržište takvog turizma do 2030. moglo da iznosi tri milijarde američkih dolara.

"Virdžin Galaktic je avangarda nove komercijalne svemirske industrije, nastale da otvori svemir čovečanstvu i zauvek promeni svet", poručio je Brenson.

Iz Virdžina navode da su pre planiranog početka pružanja komercijalne usluge 2022. godine predviđena još dva probna leta.

Glavni cilj Brensonovog leta bile da se proceni "udobnost sedišta, iskustvo bestežinskog stanja i pogled na Zemlju" iz kabine, navela je kompanija.

Kurir.rs