Foto: Shutterstock/Hieronymus, Printscreen/Youtube

jasno

HRVATI BRUTALNO MENJAJU ISTORIJU! Šefa MUP 1991. ubio HRVATSKI POLICAJAC, na sponem ploči piše da je ŽRTVA VELIKOSRPSKE ARGRESIJE!

Josip Reil Kir, šef osječke policije ubijen pre 30 godina, 1. jula 1991. godine, na putu između Osijeka i Tenje, žrtva je velikosrpske agresije na grad Osijek, Osječko-baranjsku županiju i Republiku Hrvatske. Stoga ga nije ubio Hrvat Antun Gudelj, pripadnik rezervnog sastava hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova, već je Reihl-Kir umro od velikosrpske države.

Hrvatska
> 21:03h

Ova mala revizija istorije uklesana je na spomen obeležju koje je grad Osijek podigao palim osječkim veteranima i građanima, povodom Dana hrvatskih veteranima, 28. juna 2012. godine.

Spomen obeležje nalazi se u Kapeli mira, na levoj obali Drave, u blizini Sportsko-rekreativnog centra Kopakabana, a tamo su položeni venci i cveće povodom raznih godišnjica vezanih za rat. Kao i Reihl-Kir, žrtva velikosrpske agresije je bivši potpredsednik Izvršnog veća grada Osijeka Goran Zobundžija, čije se ime takođe nalazi na spisku poginulih boraca.

Međutim, njega je, kao i šefa osječke policije, ubio Antun Gudelj. Antun Gudelj je, zajedno sa Reihl-Kirom i Goranom Zobundžijom, na punktu koji su držali pripadnici rezervnog MUP-a ubio Milana Kneževića, gradskog većnika, i teško ranio Milana Tubića, predsednika tadašnje mesne zajednice Tenja.

Svi su se tog kobnog 1. jula 1991. godine nalazili u automobilu Milana Kneževića, a na pregovore u Osijeku vraćali su se iz Tenje kada je Gudelj, znajući ko je u automobilu, jer su Reihl-Kir i Zobundžija već dva puta prelazili isti kontrolni punkt, krenuo pucajući suludo iz kalašnjikova. Potom je ispalio 16 metaka samo u šefa osječke policije.

Gudelj je, kao što je poznato, iako u društvu nekoliko rezervnih policajaca MUP-a Hrvatske, koji su obezbeđivali ulaz u Osijek, hladno odšetao od mesta trostrukog ubistva, pre nego što je nekoliko dana pobegao u Australiju kasnije. Suđeno mu je u odsustvu i dobio je 20 godina zatvora. Međutim, 1996. godine Gudelj se pojavio na aerodromu u Frankfurtu, gde ga je, po nalogu Interpola, uhapsila nemačka policija i izručila Hrvatskoj.

Čini se, a i kasniji događaji idu u prilog tome, da je Gudelj nagovoren da se vrati jer je u Australiji prikazana BBC-jeva serija Smrt Jugoslavije, koja je takođe govorila o atentatu na Reihl-Kira. Tada su tamošnji novinari počeli da se pitaju ko je taj čovek i kako je moguće da je osuđeni trostruki ubica bio na slobodi u njihovoj zemlji.

U novembru 1996. godine, Gudelj iz zatvora u Osijeku podneo je zahtev za obustavu krivičnog postupka pozivajući se na Zakon o opštoj amnestiji. Vrhovni sud će prihvatiti Gudeljevu žalbu na odluku o odbijanju Županijskog suda u Osijeku, pa se na osnovu Zakona o amnestiji krivični postupak obustavlja, Gudelj postaje slobodan čovek i ponovo odlazi u Australiju.

Zagrebački advokat je u međuvremenu pokojni Slobodan Budak, koji je zastupao udovicu ubijenog šefa osječke policije Jadranku Reihl-Kir, sredinom 1997. godine napisao ustavnu tužbu protiv odluke o obustavi postupka, a Državno tužilaštvo podnelo je zahtjev radi zaštite zakonitosti. Ustavna žalba će biti prihvaćena.

Na zahtev Hrvatske, Australija će uhapsiti Gudelja u Sidneju u septembru 2006. godine i izručiti ga Hrvatskoj 15. jula 2007. godine, 16 godina nakon atentata. Sudiće mu se treći put i ponovo će biti osuđen na 20 godina zatvora.

Međutim, zahvaljujući spomen-obilježju u osječkoj Kapeli mira, Gudelj je ponovo amnestiran 2012. godine. U njemu se kaže da je Reihl-Kir žrtva velikosrpske agresije, iako je njegov ubica, Hrvat Antun Gudelj, poznat od prvog dana, pa čak mu je i u Hrvatskoj tri puta suđeno za ubistvo.

Kurir.rs/Telegram.hr