Foto: Youtube prtscr / Pokret za Promjene, EPA / VAIOS CHASIALIS

afera luka bar

MEDOJEVIĆ OPTUŽIO KRIVOKAPIĆA ZA ŠVERC 940 TONA CIGARETA: Tarifa kao u Milovo vreme! Podnesi ostavku, NE BRUKAJ DRŽAVU!

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević pozvao je premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića da podnese ostavku zbog šverca cigareta koji je, kako navodi, potvrdila i EU.

Crna Gora
> 15:33h

Naime, Medojević je istakao da su sredinom maja iz skladišta u Slobodnoj zoni Bar izašla su 94 kontejnera ili 940 tona cigareta, te da su šverceri uzeli 25 miliona evra čistog profita, a to stavlja na teret premijeru Krivokapiću.

"Podnesi postavku, ne brukaj državu" poručio je Medojević Krivokapiću i dodao:

"Nastavljen je šverc cigareta preko Luke Bar i pod upravom Krivokapića. Međunarodni partneri (eufemizam za SAD, UK, NATO i EU) su potrdili moje tvrdnje. Krivokapić je odobrio šverc 94 kontejnera cigareta, a osnovano se sumnja da su on njegovi ljudi iz vrha vlasti uzeli između 9 i 10 miliona evra. I šta sad? Medo je opet u pravu. Da ima prst obraza i mrvu državničkog dostojanstva odmah bi podneo ostavku. Zbog sverca" napisao je Medojević.

foto: EPA / Christian Bruna

On je dalje dodao i da je "pod režimom Đukanovića 100 evra po master kejsu išlo ljudima u vlasti. Najviše, naravno njemu i bratu, ali svoj deo ima i šef ANB-a, direktor policije, direktor Carine, ali i probrani carinici, granični policajci, operativci ANB-a."

"Po tom cenovniku 9,4 miliona evra je otišlo u džepove i ljudima iz ove vlasti. Najviše premijeru, šefu ANB-a i direktoru policije. Pored toga, na ulicama Crne Gore u prva tri meseca 2021, na crno je prodato oko 200 tona cigareta (bez plaćenih akciza i PDV) , gde je zarada švercerima bila 10 miliona evra, a državni budžet je oštećen za 20 miliona", objašnajva on.

Krivokapić je rekao, dodaje Medojević, da neće da komentariše "rekla-kazala priče".

"Pobegao je sa kontrolnog saslušanja o švercu u Odboru za bezbednost, koji je Predsednik Odbora Milan Knežević zakazao povodom moje inicijative. Zašto je bežao ako nema veze sa švercom? Sjajna prilika da mi saspe u lice istinu i demantuje moje tvrdnje? Pobegao je, jer zna da je to što ja pričam istina. I tu istinu znaju u ANB-u. Zato je potrčao da, bez mišljenja Odbora za bezbednost, imenuje svoga ortaka u švercu Vukšića za direktora ANB-a." tvrdi Medojević.

On još dodaje da Krivokapić mora da zna da se 94 šlepera cigareta ne može “provući” kroz Crnu Goru, a da nadležne službe ne saznaju sve detalje.

"Krivokapić je odobrio šverc i naložio šefu ANB-a i direktoru policije da obezbeđuju ovaj transport. Da sam je premijer Crne Gore, pozvao bih specijalnog tužioca i dao mu nalog da odmah procesuira sva lica koja su uključena u šverc cigareta" navodi on.

Premijer, kako kaže, treba da vodi zemlju i da bude obavešten o svim važnim dešavanjima u zemlji.

"A Krivokapić od mene traži dokaze. Dokaze treba da traži od Katnića. Po Ustavu i zakonu on goni počinioce krivičnih dela. A od mene treba da tražite saznanja i analize, jer se ja decenijama bavim borbom protiv organizovanog kriminala, dok ste vi ljubili ruke Radmili Vojvodić" napominje lider PzP.

Medojević dalje taksatvino nabraja šta premijer mora da zna:

1. Ime broda kojim dolaze cigareta u Bar 2. Ime agenta koji prihvata tovar na brodu 3. Ime špedicije koja menja originalnu dokumentaciju i cigarete nastavljaju put kao druga roba 4. Imena carinika koji dopuštaju da cigarete izlaze iz skladišta u Luci Bar pod lažnom deklaracijom kao druga roba 5. Tačne lokacije 3 magacina u slobodnoj zoni Luke Bar koje je Katnićev tim zaobišao prilikom poslednje inspekcije

"Nažalost, ovaj premijer je u 62 godini ušao u šverc cigareta jer više od Gospoda i Crkve, voli pare. Da Krivokapić nije uključen u šverc, ovih 94 kamiona bi bili zaustavijeni, vozači pohapšeni i 940 tona cigareta zaplenjeno. Organizatori, agenti, korumpirani carinici, policajci i službenici ANB-a bi bili krivično procesuirani i uhapšeni" zaključuje Medojević.

Kako se ništa od toga nije desilo, objašnjava on, jasno je da je vrh vlasti pomagao logistički švercerima.

"Kao i da je za tu “uslugu” plaćena uobičajena tarifa koja se decenijama plaćala braći Đukanović. Niko ne bi rizikovao pad robe vredne 100 milina bez prethodnih garancija vrha vlasti i službi da je put siguran. Da sam ja premijer već bi bili u Spužu. Država treba da se voli i gradi, obnavlja i diže iz pepela posle 30 godina pljačke i otimanja. Ne može, Krivokapiću, da se pljačka. Ja znam da ti je Milo idol, ali ti nisi on" poručio je Medojević.

Kurir.rs Foto: Youtube prtscr / PzP, EPA / VAIOS CHASIALIS