Foto: Kurir

zeleni beograd

GRADONAČELNIK RADOJIČIĆ: Grad planira da ulozi 5,2 milijarde evra da postane zeleniji u narednih 10 godina

Beograd
> 17:05h

Grad Beograd planira da uloži 5,2 milijarde evra kako bi Beograd kroz narednih 10 godina dostigao evropske standarde Zelenog grada, izjavio je gradonačelnik Zoran Radojičić.

On je za magazin Energetski portal rekao da se Beograd bliži tom cilju predanim radom na realizaciji nekoliko strateških projekata, poput izgradnje fabrika za preradu otpadnih voda, razvoja sistema šinskog saobraćaja, kupovine električnih autobusa i tramvaja.

Radojičić kaže da su neki od ključnih projekata termalna rehabilitacija zgrada, uvođenje sistema javnih bicikala, širenje mreže biciklističkih staza, izgradnja 10.000 metara kvadratnih zelenih zidova, te povećanje površina pod šumom za 10 odsto.

Podsetio je da je na poslednjoj sednici Skupštine grada Beograda usvojeno nekoliko strateških dokumenata i akcionih planova koji se odnose na pitanja očuvanja životne sredine.

"Akcioni plan za Zeleni grad je svakako jedan od najznačajnijih. Glavni cilj ovog plana je poboljšanje kvaliteta vazduha. Veliku zahvalnost dugujemo Evropskoj banci za obnovu i razvoj i Vladi Japana za pruženu pomoć u razvoju ovog plana", rekao je Radojičić, saopštila je Gradska uprava.

Rekao je i da Grad Beograd nastoji da nađe potpuno rešenje pitanja kanalizacije i sistema za preradu otpadnih voda.

"Aktivno radimo na rešavanju višedecenijskog problema direktnog ispuštanja kanalizacije u naše reke. U toku je izrada projekta, a na jesen počinje izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu", podsetio je Radojičić.

Fabrika će prikupljati otpadne vode iz centralnog dela starog Beograda,kao i iz Sremčice, Železnika i Banovog Brda, Novog Beograda i Zemuna.

Gradonačelnik navodi i da je cirkularna ekonomija jedan od ciljeva Zelenog plana Evrope i da je Grad Beograd usvojio lokalni plan upravljanja otpada 2021-2030.

"Cilj je da se poveća stopa recikliranja otpada iz domaćinstava, kao i da se značajno smanji količina biorazgradivog otpada koji se deponuje", rekao je Radojičić.

Kurir.rs/tanjug