Foto: Profimedia

letovanje

CENE I DALJE PRIHVATLJIVE ZA PROSEČAN DŽEP: Poskupeo smeštaj u bosanskom Monte Karlu, a hrana i piće koštaju kao u Beogradu

Društvo

Odlazak na more je za mnoge Srbe prošle godine bio nemoguć, što zbog zatvorenih granica, što zbog neophodnih PCR testova koji su, ako letuje četvoročlana porodica bili veliki udarac na džep, a jedno od retkih mesta gde smo mogli da idemo da se "brčnemo" bio je Neum u BiH.

U to jadransko letovalište pohrlilo je na hiljade Srba, a iskustva su bila podeljena. Jedni su bili prezadovoljni plažom i smeštajem, ali nije bio ni mali broj onih koji su se žalili na prljavštinu i krcate plaže gde bukvalno nije bilo mesta ni torbu da stavite, a kamoli peškir.

Kakva je situacija ove godine?

Bosanski Monte Karlo, kako ga mnogi zovu, ove 2021. godine je nešto skuplji nego prošle, ali su cene i dalje veoma prihvatljive.

Plaže su krcate, a da biste se baškarili u ležaljci potrebno je da izdvojite oko 350 dinara, a isto toliko košta i da iznajmite suncobran. Parking za plažu iznosi 120 dinara.

Hrana i piće koštaju pristojno s obzirom na uobičajene cene na letovalištu. Tako je kafa 120 dinara dok su piva između 150 i 300 dinara. Limunada je oko 300 dok su koka kola i druga gazirana pića 250. Jedna kugla sladoleda je 120 dinara što su otprilike cene slične kao i u Beogradu.

Sedam dana u Budvi 84.000

Srbi su tradicionalno i ove godine zainteresovani za najpopularnija letovališta Herceg Novi i Budvu, a cene su različite.

Za sedam dana u Budvi četvoročlana porodica bi trebalo da izdvoji više od 84.000 dinara za smeštaj dok se cene para ležaljki sa suncobranom kreću od 1.200 dinara do 2.400 što je između 10 i 20 evra.

Ako planirate da se hranite u restoranu cene su prihvatljive - za dobru picu u restoranu uz plažu treba izdvojiti oko 600 dinara koliko otprilike košta i porcija paste ili neko jednostavnije jelo od pilećeg mesa. Ćevapi u kisoscima brze hrane su otprilike kao i u Srbiji - 270 dinara.

Smeštaj za četvoročlanu porodicu za sedam dana minimalno iznosi 42.000 dinara iliti 350 evra što je nešto jača cena u odnosu na prethodnu godinu, ali i na recimo Crnu Goru. Tako, na primer, najam četvorosobnog apartmana u Petrovcu košta 45 evra na dan dok je u Neumu 50.

(Kurir.rs/Mondo/Foto:Ilustracija)