Evo za šta se borila

Olbrajt i Klark kupuju srpske firme na Kosmetu

Kompanija „Olbrajt kapital menadžment“, koju vodi bivša državna sekretarka SAD, kupuje poštu i telekomunikacije na KiM

Politika
> 00:00h

BEOGRAD - Posle bombi sledi biznis. Madlen Olbrajt, bivša državna sekretarka SAD, koja je imala ključnu ulogu u administraciji predsednika Bila Klintona u međunarodnoj diplomatiji za jednostrano priznanje nezavisnosti Kosova 2008. godine, bogati se u južnoj srpskoj pokrajini. Njena konsalting firma „Olbrajt grupacija“ stoji iza jednog od mobilnih operatera na „Ipko netu“ i specijalni je savetnik predsedavajućeg UO internet provajdera „Ipko neta“. Ali, to joj nije dosta! Sad se nameračila da kupi poštu i telekomunikacije Kosova. Njena firma „Olbrajt kapital menadžment“ je među osam kompanija koje su predale zahteve za privatizaciju PTK, najprofitabilnijeg kosovskog preduzeća. PTK ima oko milion pretplatnika u mobilnoj mreži i 100.000 u fiksnoj telefoniji, a pruža i pristup internet uslugama. Direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin kaže da je to praksa niza političara koji su u vreme agresije na Srbiju svoj angažman objašnjavali humanitarnim razlozima, a sada se bogate od agresije koju su sami naredili. - Ekonomija obično pokaže zašto su i kuda išle armije. Eto vam dokaza! Ali, na Kosovu nije moguće izvršiti privatizaciju, a da se ne poštuju legitimna prava Srba i onih koji su učestvovali u stvaranju preduzeća. Prema Rezoluciji 1244, UN, odnosno Unmik, dobili su pravo da upravljaju imovinom. Upravljati nije isto što i otuđiti - navodi Vulin i ističe da će biti pokrenuti procesi za sve sporne privatizacije. - Kancelarija za KiM će pokrenuti pred domaćim sudovima zahtev za ocenu ustavnosti privatizacija na Kosovu, a isto to će učiniti i pred međunarodnim sudovima. Što se tiče telekomunikacija, sedam odsto „Telekoma Srbija“ je uništeno na prostoru Kosova i na taj način je oduzeto 13 odsto ukupnog prihoda - kaže Vulin. Službovanje na Kosovu isplatilo se mnogim međunarodnim zvaničnicima, koji su posle završenog mandata razvili biznis u južnoj srpskoj pokrajini. Pikirali su na telekomunikacije, izgradnju, naftu ili su bili savetnici političara u Prištini.

Aleksandar Vulin

Ko sve radi na Kosovu?

1. Vesli Klark Komadant NATO za vreme bombardovanja Srbije rukovodi energetskom kompanijom „Envidtit“, a zatražio je licencu za istraživanje rezervi uglja.

2. Bernar Kušner Prvi šef misije UN na Kosovu, oženio se Albankom, a dobro obavešteni izvori tvrde da i on posluje s pojedinim firmama.

3. Majkl Džekson Prvi komandant Kfora i britanski general vratio se na Kosovo posle 12 godina, i to kao predstavnik „Kor menadžment grupe“.

4. Stiven Šuk Bivši zamenik šefa Unmika savetnik je partije Ramuša Haradinaja, za šta prima ogromnu naknadu.

5. Džok Kovi Bivši zamenik šefa Unmika visoko je pozicioniran u kompaniji „Behtel“, koja na Kosovu i u Albaniji gradi auto-puteve.