Foto: Balkis Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

žongler

ŠTA ĆEMO JOŠ SAZNATI? BURAN LJUBAVNI ŽIVOT KAŠOGIJA Druga žena i ljubavnica saznale jedna za drugu tek sad, nije se razveo od prve

Saudijski disident i novinar Džamal Kašogi, koji je ubijen u saudijskoj ambasadi u Istanbulu 2018. godine, bio je oženjen stjuardesom iz Amerike i verio se studentkinjom iz Turske svega nekoliko meseci pre nego što je stradao.

Planeta
> 09:42h

Kašogi, žestoki kritičar saudijskog režima i princa Muhameda bin Salmana, ubijen je u konzulatu u Istanbulu gde je otišao po dokumenta o razvodu od bivše žene iz Saudjske Arabije.

Tek kada su ga ubice raskomadale u oktobru 2018. je njegova turska verenica Hatis Čengiz saznala da se Kašogi oženio drugom četiri meseca pre smrti. Egipćanka Hanan El-Atr, stjuardesa u Emiratima, rekla je Jahuu da ih je venčao imam u džamiji na severu Virdžinije u junu 2018.

Par nikada nije dobio venčani list koji bi dokazao da su pravno u braku ali je Kašogi kupio burme u vrednosti od 2000 dolara.

El-Atr, koja i dalje čuva račun od burmi, ispričala je da se par upoznao devet godina ranije na jednoj konferenciji u Dubaiju. Razmenili su telefone i ostali u kontaktu. Razmenjivali su fotografije i snimke i citirali arapsku poeziju.

Početkom 2018. godine, Kašogi koji je bio kolumnista Vašington posta, otputovao je u Vašington gde je El-Atr letela dva puta mesečno i par je proveo neko vreme zajedno. Postali su bliski i Kašogi ju je pozvao na svoju rođendansku zabavu u martu. Dve nedelje kasnije, verili su se.

"Pitao me je da li želim da budem sa njim", rekla je Atr Jahuu. "Rekao mi je da vuče težak prtljag za sobom i da nema baš stabilan život", dodala je ona. "Rekla sam mu: Ja sam sa tobom Džamale, verujem u tebe i volim te takvog kakav si", ispričala je El-Atr.

Britanski tabloid Dejli majl navodi da je rezervisanost Kašogija bila razumljiva jer se mreža zatvarala oko njega i drugih saudijskih izbeglica koji su kritikovali tamošnji režim.

Početkom maja, nekoliko nedelja pošto su se verili, El-Atr su zaustavili bezbednjaci na aerodromu u Dubaiju. "Pregledali su mi telefon, došli su mi u kuću i pretražili je", rekla je ona i dodala da su je onda ispitivali o Kašogiju. Provela je 10 dana u pritvoru u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gde su je bezbednjaci ispitivali o Kašogiju.

Za to vreme, Kašogi je bio u Istanbulu gde je sve češće boravio pod izgovorom da mu sestra tamo živi. Kašogi se, međutim, tamo viđao sa drugomj ženom, studentkinjom Hatis Čengiz.

Njih dvoje su se upoznali na konferenciji kada mu je zatražila intervju. Ona je Jahuu ispričala da je on bio najvažniji novinar i mislilac na Bliskom istoku. Njihov razgovor prerastao je u "veoma poseban odnos", rekla je ona.

Tokom njihove veze, Košagi joj je poklanjao nakit svaki put kada bi se našli u Istanbulu i do leta 2018. su se svakodnevno čuli. Kašogi joj je rekao da želi da kupi stan u Istanbulu i da se venčaju.

Čengiz kaže da joj Kašogi nikada nije rekao da je oženjen drugom, već je tvrdio da su razvedeni.

Otac Hatis Čengiz bio je naročito sumnjičav i ispitivao je Kašogija oko toga da li ima druge žene. "Moj otac dobro zna da Arapi imaju više od jedne žene. To je bila pomalo osetljiva tema za mog oca", rekla je ona Jahuu.

Kako je Kašogijev ljubavni život bivao sve komplikovaniji, tako se komplikovalo i pitanje njegove lične bezbednosti. Tog leta, Kašogijev prijatelj disident Omar Abdulaziz koji živi u Kanadi rekao mu je da mu je saudijski režim hakovao kompjutere i telefon i pokupio privatne podatke.

U to vreme, Rijad je pokrenuo novu, sofisticiranu špijunsku platformu Pegaz, koju je kupio od Izraela, kako bi pratili svoje protivnike.

Kašogi je ubijen i raskomadan, navodno testerom, u zgradi sadijskog konzulata u Istanbulu 2. oktobra 2018.

U konzulat je prvi put došao 28. septembra kako bi dobio potvrdu o razvodu kako bi se oženio Čengizovom. Kašogiju, nekadašnjem insajderu kraljevske porodice koji je postao kritičar iste, je tada rečeno da će morati da se vrati u konzulat 2. oktobra.

Poslednji put je viđen živ kako ulazi u zgradu u 13.14 časova. Njegovo telo je isečeno na komade i sklonjeno iz zgrade, a istražitelji su kasnije utvrdili da je bio vezan i drogiran. Saudijska vlada demantovala je umešanost i tvrdi da je reč o "otpadničkoj operaciji" takozvanog Tigar tima koji je poslat da ga ubedi da se vrati u domovinu.

Američka obaveštajna agencija CIA tvrdi da takva operacija nije moguća bez pomoći najviših saudijskih zvaničnika, odnosno princa Bin Salmana.

Kurir.rs/K.P.