Foto: AP

DIVLJI ZAPAD

KRVAVI PRAZNIK Za Dan nezavisnosti u SAD 150 mrtvih u više od 400 pucnjava!

Nezabeleženi talas nasilja u Americi tokom prazničnog vikenda, od petka po podne do ponedeljka ujutru. Najgore u Njujorku, Čikagu i Filadelfiji

Planeta

Najmanje 150 osoba je ubijeno u više od 400 pucnjava koje su se dogodile širom Sjedinjenih Američkih Država tokom prazničnog vikenda za Dan nezavisnosti! Kako prenosi internet sajt koji prati nasilje Gun Violence Archive, u velikim gradovima je zabeležen znatan porast nasilnih kriminalnih dela uz upotrebu oružja, a najgora situacija je u Njujorku, Čikagu i Filadelfiji.

Izveštaj nije konačan

Sajt je prikupio podatke o nasilju u periodu od 72 sata, od petka po podne do ponedeljka ujutru, a kako prenosi CNN, podaci nisu konačni jer se čekaju izveštaji iz pojedinih saveznih država.

Apel Džesija Džeksona - Prestanite sa ubijanjem

Jedna od najpoznatijih žitelja Čikaga Džesi Džekson, sveštenik i demokrata, pozvao je gradonačelnicu Lori Lajtfut i druge gradske zvaničnike da zajedno rade na smanjenju oružanog nasilja. - Prestanite da upirete prst jedni u druge. Prestanite da se brukate. Moramo učiniti dodatan napor kako bi se prestali sa ubijanjem - rekao je on.

Obraćanje javnosti... Dejvid Braun, šef policije u Čikagufoto: AP

Njujorška policija je potvrdila da je u gradu tokom vikenda registrovana 21 pucnjava, u kojoj je 26 osoba izgubilo život. To je manje nego prošle godine, kad je za vikend povodom Dana nezavisnosti u 25 pucnjava ubijeno 30 osoba. Na sam praznik registrovano je 12 pucnjava sa 13 žrtava, što je porast u odnosu na 2020, kad je bilo osam mrtvih u osam pucnjava. Ove godine je za 40 odsto više oružanog nasilja u Velikoj jabuci. Od početka 2021. u 767 pucnjava je ubijeno ili ranjeno 885 osoba. Na drugoj strani, u Čikagu su tokom prazničnog vikenda upucane 83 osobe, od kojih je 16 ubijeno. - Među žrtvama se nalaze jedna petogodišnja i jedna šestogodišnja devojčica - rekao je Dejvid Braun, šef policije u "vetrovitom gradu". U pucnjavi je ubijen i jedna pripadnik Nacionalne garde koji je identifikovan kao Kris Karvajal. Paradoksalno je da je u Čikagu broj zločina u junu smanjen za četiri odsto u odnosu na isti mesec 2020, ali je broj žrtava za 14 odsto veći. U junu ove godine je ubijeno 98 osoba, a 2020. je bilo 78 žrtava.

Rupe na fasadama

Policija u Filadelfiji, čiji je popularni naziv "grad bratske ljubavi", istražuje slučaj otvaranja vatre na masu koja je posmatrala tradicionalni vatromet za Dan nezavisnosti.

Na licu mesta... Policija posle zločinafoto: AP

Pucalo se na sve strane

Posle svađe potežu oružje

- U nedelju ujutru u Fort Vortu (Teksas) upucano je osam osoba posle svađe dve grupe muškaraca nedaleko od perionica automobila

- U Norfolku (Virdžinija) u petak po podne upucano je četvoro dece, najmlađe je imalo šest, a najstarije 16 godina, njih je ranio 15-godišnjak

- U Toledu (Ohajo) ranjeno je 12 osoba tokom pucnjave na zabavi na kojoj je bilo nekoliko stotina prisutnih

- U Sinsinatiju (Ohajo) dva muškarca su ubijena posle svađe tokom porodičnog okupljanja na proslavi u parku

U pucnjavi su ubijena dva mladića, dok je jedna tinejdžerka ranjena. NBC njuz je preneo da su ispaljena više od 104 metka. Rupe od njih su pronađene u automobilima, prozorima obližnjih prodavnica i fasadama. - Pucnjava se dogodila kad je vatromet bio na vrhuncu. Niko ne zna ko je pucao - naveo je reporter Rendi Gilenhal. Od početka godine u Filadelfiji je ubijena 281 osoba, što je za 31 odsto više nego u istom periodu 2020.

Kurir.rs