KURIR TELEVIZIJA

MEŠTANI SELA KOD ČAČKA MUKU MUČE BEZ PIJAĆE VODE! Platili priključak na vodovod pre 12 godina, još uvek nemaju ni kapi!

Srbija

Kada temperature lagano dostižu četrdeseti podeok na termometru, u Srbiji postoje građani koji nemaju vodu. Naime, meštani čačanskog sela Mojsinje godinama se suočavaju sa problemom u vodosnabdavenju, iako su ugovorne obaveze za priključenje na vodosistem Rzav izmirili još 2007. godine.

Miroslav Pavlović, i pored toga što nema zdrave pijaće vode, nema ni onu za tehničku upotrebu. Situaciju, kako kaže, dodatno pogoršavaju tropske vreline.

"Imam nešto malo vode u bunaru, ali to nije dovoljno za kupatila i za stoku, svinje... Oko kuće ništa ne radim, bašta je suva", očajan je Miroslav.

I kod Vojina Jovanovića, koji je još pre 12 godina izmirio sve ugovorne obaveze, situacija je ista iako vodovod prolazi u blizini njegove kuće.

foto: Kurir Televizija

"Prvu ratu sam platio 2007. godine, a poslednju 2009. godine. Od tada čekam i uopšte nema izgleda da će dobiti vodu!", kaže on, koji mora čak u Gornju Trepču da bi se snabdeo sa pijaćom vodom ili da plaća cisternu.

Slično se snalazi i Nada Jovanović, već pet godina burad puni kod komšija.

Predsednik Mesne zajednice Mojsinje navodi da se rešenje ovog gorućeg problema odlaže više od jedne decenije i da mu ne vidi kraj.

"Ljudi su prekinuli da plaćaju, pa su ponovo počeli 2017. i 2018. pa su lagali. Prošle godine sam potpisao sa vodovodom ugovor da se pod hitno uradi voda za crkvu i školu, ta su sredstva uplaćena na njihov račun a oni ništa nisu uradili", kaže predsednik MZ.

foto: Kurir Televizija

Kada je 2018. godine puštena voda u Donju Trepču, izgrađeno je osam kilometara meže i priključeno je 200 potrošača, navodi Zoran Pantović, direktor čačanskog Vodovoda. Po tom modelu treba da se uradi i priključenje na vodosistem Rzav.

"Očekujem da će ove godine tako biti i sa Mojsinjem. Zaključeni ugovori, izrada razvodne mreže i priključenje novih potrošača", navodi on i upozorava da nije Vodovod pravio ugovore sa potrošačima o učešću, a da je u njihovoj nadležnosti garancija kvaliteta i kvantitet vode, priključuje potrošače, a sisteme, cevovode, razvodnu mrežu, rezervoare, nadzorne radove finansira grad Čačak, odnosno građani.

Nadležni u čačanskom vodovodu kažu da MZ Mojsinje i Donja Trepča sa gradom treba da regulišu sistem razvodne mreže, a da je do sada uloženo oko milion evra u sistem vodosnabdevanja (odnosno rezervoar i crpne stanice).

(Kurir.rs)

Bonus video: