Foto: AP

POTVRĐENO U KREMLJU

PANDEMIJA KORONAVIRUSA Rusija ponovo Kim Džong-unu ponudila vakcine protiv kovida 19!

Rusija je ponovo ponudila Severnoj Koreji vakcine protiv koronavirusa, nakon izveštaja da mere protiv kovida 19 prete da izazovu glad u ovoj zemlji.

Planeta

Zvanični Pjongjang je ranije odbijao da prihvati ponuđene vakcine iz Rusije, kao i drugih zemalja, navodeći da u zemlji nema obolelih od koronavirusa. Vlasti su po izbijanju pandemije proterale strane diplomate i zatvorile granice, što je dovelo do prekida trgovine s Kinom, odakle Severna Koreja najviše uvozi hranu, veštačko đubrivo i gorivo.

Podsećamo, Kim Džong-un, lider Severne Koreje, nedavno je priznao da je situacija napeta i da se zemlja suočava s nestašicom hrane. On je u svom govoru prošlog meseca pozvao građane da se pripreme na najgori mogući ishod, što je podsetilo na veliku glad tokom 90-ih, kad je u Severnoj Koreji preminulo nekoliko miliona ljudi. - Ponudili smo u više navrata vakcine Severnoj Koreji - potvrdio je Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije. BBC prenosi da su UN ranije procenile da će Severna Koreja ove godine imati manjak od čak 860.000 tona hrane.

Kurir.rs