Foto: Foto: GIZ

dobra vest

U KRUŠEVCU POTPISAN UGOVOR GRADSKIH ČELNIKA I NACIONALNE SLUŽBE ZA ZAPOŠLJAVANJE: Mnogo lakše i brže od posla

Srbija

U Gradskoj upravi Kruševca danas je potpisan Sporazum o uređivanju međusobnih prava i obaveza u realizaciji mera aktivne politike zapošljavanja za 2021. godinu. Sporazum su potpisali gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović i direktor kruševačke filijale Nacionalne službe zapošljavanja Predrag Marković. Prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Aleksandar Jovanović i zamenik načelnika GU Vesna Anđelić.

Predmet Sporazuma je uređivanje međusobnih prava i obaveza između Nacionalne službe i Gradske uprave u vezi sa učešćem Grada u finansiranju i realizaciji mera aktivne politike zapošljavanja predviđenih lokalnim planskim dokumentom u oblasti zapošljavanja za 2021. godinu.

Mere Lokalnog akcionog plana zapošljavanja (LAPZ) su: stručna praksa, pripravništvo za mlade sa visokim obrazovanjem, sticanje praktičnih znanja, subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih i subvencija za samozapošljavanje.

Za realizaciju ovih mera obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu od 33.333.333,43 dinara, od čega Grad učestvuje u finansiranju sa 17 miliona dinara, a Nacionalna služba sa 16.333.333,43 dinara.

Podrška samozapošljavanju podrazumeva pružanje stručne pomoći, obuku iz oblasti preduzetništva i subvenciju za samozapošljavanje (više od 17,5 miliona dinara).

Nova radna mesta, subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih (oko 5, 9 miliona dinara).

Program stručne prakse podrazumeva stručno osposobljavanje za samostalan rad u struci za koje je stečeno odgovarajuće obrazovanje, odnosno kvalifikacija. (izdvojeno oko 4 miliona dinara). Program sticanja praktičnih znanja i veština kroz obavljanje konkretnih poslova (takođe oko 4 miliona dinara).

Program pripravnici za mlade sa visokim obrazovanjem podrazumeva stručno osposobljavanje nezaposlenog za samostalan rad u zanimanju za koje je stečeno najmanje visoko tro ili četvorogodišnje obrazovanje, radi obavljanja pripravničkog staža. Program se realizuje uz zasnivanje radnog odnosa (izdvojeno skoro 2 miliona dinara).

Ovo je 12.put da Grad i Služba zapošljavanja ostvaruju saradnju u okviru LAPZ. Prema trenutnim podacima, na teritoriji Rasinskog upravnog okruga je ispod 20. 000 nezaposlenih lica, a u Kruševcu manje od 10. 000.

Kurir.rs/Ž. M.