Foto: Youtube/Printscreen

drama

LIDER VEHABIJA U BIH IZLAZI IZ ZATVORA: Bosnić tvrdio da ih u Italiji ima dovoljno da mogu da preuzmu i Vatikan VIDEO

Neformalni lider vehabija u Bosni i Hercegovini Husein Bilal Bosnić, koji je 2015. godine osuđen na sedam godina zatvora zbog podsticanja građana na terorističke aktivnosti, biće pušten na slobodu 3. septembra, piše Slobodna Dalmacija.

Bosna i Hercegovina

To su potvrdili Bosnićev advokAt i zatvorske vlasti. Bosnić će biti pušten iz državnog zatvora u Vojkovićima, gdje je nedavno premješten iz KPZ Zenica.

Osuđen je na sedam godina zatvora zbog podsticanja građana BiH na terorizam i organizovanja terorističkih grupa za borbu na strani Islamske države u Siriji i Iraku. Uhapšen je u septembru 2014. godine u operaciji SIPA pod kodnim imenom Damask, zajedno sa još petnaest ljudi.

Bosnić je rođen 1972. godine u Bužimu na severozapadu BiH. Dok je bio mladić, preselio se sa porodicom u Nemačku gde je došao u prvi kontakt sa salafizmom, ultrakonzervativnim pokretom rođenom iz sunitskog islama, čiji su najradikalniji članovi spremni da izvrše samoubilačke terorističke akcije. Početkom rata u BiH, Bosnić se vratio u domovinu i pridružio se jedinici El Mudžahid, jedinici Armije BiH u kojoj su se borili strani plaćenici i mudžahedini. Pripadnici te jedinice bili su poznati po svirepostima poput odsecanja glave zarobljenim neprijateljima.

Posle rata, Bosnić se popeo na hijerarhiju vehabijskog pokreta, a u zabačenom selu Gornja Maoča osnovao je logor u kojem je radikalizovao i indoktrinirao ljude, uglavnom iz siromašnih sredina, sa vrednostima talibanizma.

Odlaskom bivšeg vođe selefija u BiH Nusreta Imamovića na ratište u Siriji, Bosnić je preuzeo vođstvo u pokretu. Pored toga, piše Slobodna Dalmacija, preuzeo je ulogu glavnog regrutera na Balkanu za Islamsku državu. Takođe je povezan sa odlaskom grupe od 50 italijanskih državljana na ratišta u Siriji, a pominje se i u istrazi venecijanskog tužilaštva protiv bosanskog slikara Ismara Mesinovića sa kojim je bio u kontaktu.

Tokom čestih poseta islamskim centrima u Bergamu, Kremoni i Rimu, Bosnić je davao intervjue italijanskim medijima, a u intervjuu za Republiku rekao je da u ID ima dovoljno Italijana da uskoro preuzmu Vatikan.

Tokom suđenja u BiH, brojni svedoci tužilaštva potvrdili su da su članovi njihovih porodica odlazili u Siriju i Irak na bosanski nagovor da se bore u redovima terorističkih grupa. Bošnjak iz šerijatskih brakova sa nekoliko žena ima čak osamnaestoro dece, što je sud uzeo kao olakšavajuću okolnost prilikom izricanja presude.

Kurir.rs/Net.hr