KURIR TELEVIZIJA

DA LI OBEZBEĐENJE KONTROLORA IMA PRAVA DA NAS LEGITIMIŠE? Advokat dao odgovor na vest koja je izazvala BURNE REAKCIJE građana!

Društvo
> 13:33h

Vest da će kontrolori imati obezbeđenje naišlo je burne reakcije građana, a sada je stigla još šokantnija najava da će oni moći i da legitimišu građanine.

Promena zakona je uslov koji se mora ispuniti da bi obezbeđenje legitimisalo građane. Dok se to ne desi lične podatke možemo ostaviti za sebe.

foto: Kurir Televizija

- Monopolom fizičke sile raspolaže isključivo država, ali ona tu svoju funkciju vrši preko redovne i komunalne milicije i ne mogu neka privatna preduzeća i privatni subjekti vršiti policijska ovlašćenja, primeniti silu u javnom prevozu ili legitimisati građane. Oni mogu tu biti kao psihološka podrška kontrolorima ali ne mogu terorisati putnike - rekao je advokat Ivan Ninić.

foto: Kurir Televizija

Kako kažu iz "Kentkarta", firme od koje je ova ideja potekla. Ipak, napade i neprijatnosti doživljavaju i putnici, pa je važno znati da li su kontrolori prošli adekvatne obuke.

foto: Kurir Televizija

- Kontrolori su prošli i obuku i imaju pravilnik koji definiše pravila kako moraju da se ponašaju i ophode. Svi su završili razne obuke i svi moraju da donesu potvrdu da nisu osuđivani ni krivično gonjeni. Dakle, apsolutno se vodi računa o tome od samog starta i apsolutno se vodi računa o tome da bilo ko ko prekrši ovlašćenje bude sankcionisan i udaljen da ne radi taj posao - rekao je Veljko Vlahović iz kompanije "Kentkart".

foto: Kurir Televizija

Predstavnici grada podržavaju sva rešenja koja su u skladu sa zakonom i ugovorom sa privatnim partnerom "Kentkartom".

- Mi smo uputili dopis gradskom pravobranilaštvu i zamolili smo ih za njihovo mišljenje u vezi svega ovoga i na osnovu dobijenog mišljenja mi ćemo dalje postupati. Mi za sada ne vidimo da je sporno da neko bude fizički prisutan uz kontrolora s obzirom da imamo velike napade na kontrolore - rekao je Jovica Vasiljević iz sekretarijata za javni prevoz.

(Kurir.rs)

Bonus video: