Foto: Facebook

tuga

MUŽ SMRŠAO 15 KG DA BI ŽENI DAO BUBREG: Dragica iz Travnika nije dočekala transplantaciju, udruženje teško optužuje zdravstvo

Dragica Balta iz Travnika preminula je juče, 13. jula, jer nije dobila transplantaciju bubrega, iako je imala donatora.

Bosna i Hercegovina
> 19:02h

Predsednik Udruženja dijaliznih i transplantacionih pacijenata Federacije Bosne i Hercegovine i član Upravnog odbora donatorske mreže BiH Tomislav Žuljević rekao je ranije da pacijenti kojima je potrebna transplantacija umiru iako imaju donatore.

Na svom Fejsbuk profilu Žuljević je podelio vest o Dragičinoj smrti, rekavši da se njena smrt nije smela dogoditi, jer je bila aktivni član Udruženja dijaliziranih i transplantiranih SBK / KSB i imala živog donatora pre dve godine pre nego što je bila na dijaliza.

"Ovo je još jedna žrtva nesposobnog zdravstvenog sistema, nesposobnih lekara, nesposobnog Ministarstva zdravlja, nesposobne države BiH", napisao je Žuljević.

Njen davalac trebalo je da bude njen suprug, a Žuljević kaže da je trebalo da smrša 10 kilograma da bi joj uopšte mogao donirati bubreg i da je 15 kilograma izgubio iz ljubavi i želje da svojoj ženi spasi život, ali nakon donatorskog testiranja, rekli su da je pozitivan na Covid, a nakon toga više nikada nisu pozvani, rekao je Žuljević.

"Ni to nije bilo dovoljno za transplantaciju. Čekali su, taktički, odugovlačili. Zašto? Dragica Balta je završila na dijalizi krajem prošle godine zbog gore navedenih nesposobnih. Od toga prolazi još sedam i po meseci, a ona ne prima transplantaciju", objašnjava Žuljević.

Dragica je, međutim, izgubila bitku sa životom, ali ne od korone, niti od dijalize i bolesti bubrega, kako navodi Žuljević, već "nju je ubila ova država, ubila ju je mito, korupcija, pohlepa za novcem ... ".

"Dragi pacijenti, svi, posebno vi koji imate donatora, pa čak i oni koji nemaju, ako budete ćutali, svi ćete sutra biti „Dragica Balta“. Godinu i po dana u BiH nije bilo niti jedne transplantacije, što nije ni normalno ni prirodno. Šutimo, čekamo svoj red, čekamo smrt, koja je svakako neizbežna, ali ne mora se dogoditi sada, danas. Možda bismo mogli još više da produžimo život - kaže Žuljević i dodaje:

"Neka je našoj Dragici mir večan i neka počiva u miru, a porodici iskreno saučešće".

Kurir.rs/Oslobođenje