Foto: EPA / Paul Mcerlane

23 godine nakon mirovnog sporazuma

PREDLOG OBUSTAVE: London za prekid krivičnih procesa protiv britanskih vojnika iz razdoblja Nevolja u Severnoj Irskoj

Britanska vlada predložila je obustavljanje svih krivičnih procesa protiv britanskih vojnika i militanata umešanih u tri decenije sukoba u Severnoj Irskoj, što je izazvalo gnev porodica žrtava i političara u Belfastu i Dablinu.

Planeta

London je naveo da je malo verovatno da će krivično gonjenje dovesti do osuđujućih presuda, a nerešeni zločini u Severnoj Irskoj ostaju sporno pitanje i 23 godine nakon što je sklopljen mirovni sporazum na Veliki petak, preneo je Rojters.

U 30-godišnjem sukobu između katoličkih republikanaca i protestantskih unionista poginulo je više od 3.500 ljudi, uz više od 50.000 ranjenih.

Irski premijer Majkl Martin izjavio je da potez koji je opisao kao opštu amnestiju za optužene za ubistva i druge zločine nije pravi način da se ide dalje "iz mnogo, mnogo razloga".

Irska vlada pozvala je London da ne insistira na tom predlogu, a ministar spoljnih poslova Sajmon Kovenej rekao je da predlozi u velikoj meri nisu gotova stvar i da su se dve vlade ranije obavezale da će pokušati da pronađu konsenzus.

Međutim, britanski ministar za Severnu Irsku Brendon Luis obavezao se da će na jesen predložiti zakone koji podržavaju zastarevanje i istovremeno je predložio uspostavljanje novog nezavisnog tela koje će pomoći porodicama žrtava da saznaju istinu.

Kurir.rs/Tanjug