Foto: Michel Jr. DESSOURCES / AFP / Profimedia

MARTIN MOIZ

POVRATAK KUĆI: Udovica ubijenog predsednika Haitija nakon lečenja na Floridi sletela u Port-o-Prens FOTO

Martin Moiz, udovica ubijenog predsednika Haitija, vratila se kući nakon što je na Floridi lečena zbog rana zadobijenih u napadu.

Planeta

Ona je u subotu sletela u Porto Prens, noseći pancir i s povređenom rukom koja je bila u zavoju, prenosi BBC.

foto: Michel Jr. DESSOURCES / AFP / Profimedia

Žovenel Moiz ubijen je 7. jula, a njegova supruga je tada povređena i prebačena na lečenje u bolnicu u Majamiju na Floridi.

Zvaničnik Haitija napisao je na Tviteru da se Martin vratila u zemlju kako bi se pripremila za sahranu svog supruga sledeće nedelje.

Martin Moiz se nekoliko puta oglasila nakon atentata, za koji je policija optužila grupu stranih plaćenika, uglavnom Kolumbijaca.

foto: Twitter / Martin Moise

Ona je iz bolnice poslala glasovnu poruku u kojoj je opisala trenutak kada su atentatori ubili njenog supruga nakon što su im usred noći upali u kuću. Rekla je da se napad dogodio tako brzo da njen suprug nije mogao da kaže ni jednu reč.

foto: CHANDAN KHANNA / AFP / Profimedia

Žovenel Moiz (53) bio je predsednik Haitija, najsiromašnije države u Americi, od 2017. godine. Bio je suočen sa optužbama za korupciju, a početkom ove godine na Haitiju su održane demonstracije protiv njegove vlasti.

Policija Haitija smatra da je ubistvo izvršila grupa uglavnom stranih plaćenika, u kojoj je bilo 26 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca sa Haitija.

Najmanje 20 članova grupe je uhapšeno, trojicu je policija ubila, a pet je još u bekstvu.

Kurir.rs