Foto: Profimedia

ISPRAVKA

ISPRAVKA Tvrdnje nemačkog istoričara Kincela su teorija zavere

Sajt Raskrinkavanje reagovao je na jedan od članaka na Kuriru koji je objavljen 18.07.2021, tvrdeći da su navodi nemačkog istoričara Kincela netačni!

Politika
> 15:37h

Kincel je u svojoj knjizi tvrdi da su vlasti u Berlinu pravi i jedini huškači rata u Jugoslaviji, kao i da su sakrili pravi izveštaj o slučaju "Račac" koji bi prikazao da je navodno masakr nad Albancima u ovom mestu isceniran.

Događaji koji su se odvili u Račku 15. januara 1999. okarakterisani su kao masakr u izveštajima Međunarodnog suda pravde i organizacije za ljudska prava Human Rights Watch, tvrdi raskrinkavanje.ba.

Kincel u svojoj knjizi navodno tvrdi da nemačka vlada nije objavila “pravi” izveštaj finskog tima o Račku, koji bi navodno dokazao da se masakr nije desio, odnosno da je bio insceniran. Navodi da je u internim krugovima OEBS-a uvrežen stav o tome da su “Albanci inscenirali masakr” i da o tome svedoče tajni podaci Misije OEBS-a na Kosovu.

Za ove tvrdnje ne postoje dokazi, tvrdi raskrinkavanje.

Obdukcijski nalaz finskog tima, koji je predvodila Helena Ranta, objavljen je 17. marta 1999. godine. Napisan je na osnovu obdukcije 40 tela. U izveštaju je naglašeno da obdukcijski nalaz ne može dati definitivne odgovore na pitanje da li je bilo oružanog sukoba ili su žrtve umrle na neki drugi način te se u njemu sugeriše da je potrebno izvršiti kompletnu istragu i naglašava se da samo patološki izveštaj nije dovoljan da se događaj okarakteriše kao “masakr”. Ipak, izvještaj je osporio tada postojeće tvrdnje da su zločin inscenirali Albanci. U njemu je naglašeno da na ubijenim osobama nisu pronađeni dokazi da su koristile vatreno oružje te da su tvrdnje da su žrtve naknadno “presvučene” u civilnu odeću netačne i da nema dokaza da su sakaćenja na telima izvedena nakon smrti. Dvadeset i dve od 40 ubijenih osoba pronađene su na brdu iznad sela i bile su ustreljene u glavu.

Dakle, tvrdnje o insceniranom masakru prikazane su kao netačne.

Stoga su tvrdnje Kincela opisane kao teorija zavere.