Foto: Kurir/T.S.

kod Spomenika čika Miti

VRANJANCI IZABRALI: Počeli radovi na rekonstrukciji simbola grada - mozaik mape (FOTO)

Srbija

U Vranju su počeli radovi na obnavljanju jedinstenog mozaika koji se nalazi kod Spomenika čika Miti u blizini zgrade Gradske uprave.

Vranjanci su zahvaljujući osvojenom prvom mestu u nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi",dobili 20 hiljada evra i mogućnost da se glasanjem opredele na šta će taj novac biti utrošen. Rekonstrukcija mape Vranja, za koji je glasao najveći broj Vranjanaca, bio je jedan od predloga.

foto: Kurir/T.S.

Rekonstrukcija će se odvijati u nekoliko faza, jer je neophodno najpre skinuti neadekvatnu keramiku kojom su popunjavani oštećeni delovi. Neophodno je izravnati oštećene delove mozaika i popuniti ih autentičnim kamenom kojim je mozaik mapa prvobitno izrađena.

Rekonstrukcija trajno oštećenih velikih delova mape biće zahtevnija, kao i skidanje jednog sloja do osnovne armirane ploče kako bi se naneli specijalni italijanski lepkovi i venecijanska pasta za kamen i pločice koji nedostaju.

Radiće se hronološki da bi se na kraju napravila kosina kako se voda ne bi zadržavala na mozaiku, već odlivala, kaže akademski slikar i nekadašnji fakultetski profesor Dragan Gašić, koji će rukovoditi poslovima. Gašić je sestrić beogradskog umetnika Stevana Čukića koji je ujaku pomagao tokom izrade mozaika.

foto: Kurir/T.S.

Jedan od simbola grada Vranja, još 1975. godine izradio je umetnik iz Beograda Stevan Čukić. Bila je jedinstvena u tadašnjoj Jugoslaviji.

Mozaik je oštećen, a pojedini njegovi delovi su skoro neprepoznatljivi.

Kad radovi budu završeni mozaik će biti zaštićen specijalnim sredstvima koja će doprineti da ne podleže spoljašnjim uticajima, odnosno ne upija vodu i prljavštinu.

Prema najavi, biće instalirano i led osvetljenje kako bi noću mozaik mapa bila osvetljena i dostupna za razgledanje posetiocima.

Kurir.rs/T.S.