Foto: Profimedia / Costfoto, Youtube prtscr

UNUTRAŠNJA MONGOLIJA

PUCAJU BRANE KAO NA FILMU, NE MOGU DA ZADRŽE VODU: Poplave i u Kini nakon jakih kiša! FOTO, VIDEO

Dve brane u Hulunbuiru u Unutrašnjoj Mongoliji urušile su se posle jake kiše, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva voda u ponedeljak, pozivajući se na zabrinutost zbog bezbednosnih rizika u regionu sa straijom infrastrukturom.

Planeta

Brane su popustile u nedelju popodne, a jedna od brana dostigla je maksimalan kapacitet, voda je se prelila preko vrha pre nego što je cela akumulacija ispražnjena za par minuta. kako se dodaje, šteta je ogromna.

foto: Profimedia / Costfoto

Na video snimku postavljenom na društvenim mrežama zabeležen je momenat pucanja brane i vode koja kulja i ogromnom brzinom plavi sve ispred rezervoara.

Na ostalim snimcima se takođe vidi kako je voda najpre počela da preliva na obalama pre nego što je barijera popustila i urušila se.

Srećom, kineski zvaničnici su potvrdili da je lokalno stanovništvo evakuisano nizvodno i da nema izveštaja o žrtvama.

Gradska vlada Hulunbuira izjavila je da je poplavom pogođeno oko 16.660 ljudi,a da je najmanje 53.807 hektara poljoprivrednog zemljišta pod vodom, kaqo i da je dosta infrastrukture uništeno u tom području.

Međutim, mnoge životinje su ostale zarobljene u poplavljenom područuju na granici između Kine i Mongolije. Policija je bila raspoređena kako bi pomogla spasavanju više od 1.000 ovaca koje su ostale okružene vodom. Bilo je potrebno oko tri sata da se spasu ove životinje.

foto: Profimedia / Costfoto

Ranije ove godine, zamenik kineskog ministra za vodne resurse Vei Šanzhong rekao je da gotovo trećina rezervoara u zemlji nije imala obaveznu procenu bezbednosti zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Širom Kine postoji preko 98.000 rezervoara koje zemlja koristi za sprečavanje poplava, proizvodnju električne energije i upravljanje plovidbom, ali više od 80 odsto njih je starije od 40 godina, što stvara potencijalni bezbednosni rizik, navodi vlada u Pekingu.

Kurir.rs / RT, Foto: Profimedia / Costfoto, Youtube prtscr