Foto: screenshot

nema smena, kazni, suđenja

NEKA NAM JE SVIMA BOG NA POMOĆI: Gojko Perović demantovao izveštaje medija da je smenjen sa čela Cetinjske bogoslovije

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović demantovao je danas da je smenjen sa te pozicije.

Crna Gora

Pojedini mediji preneli su ranije danas da je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović smenjen i poslat u Podgoricu, gde će biti starešina Crkve Svetog Đordja.

Perović je u izjavi za "Svetigoru" koja je preneta na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske, demantovao te izveštaje.

"Nema nikakvih smena, kazni, suđenja niti bilo kakvih procesa protiv škole ili rektora od strane nadležnih crkvenih institucija. Sve se, Bogu hvala, odvija u redovnim okolnostima i kako treba. Ne znam čemu služe i kome dobro mogu doneti tolike laži koje se svakodnevno plasiraju, a tiču se Crkve i njenoga rada. Sve što radimo – radimo transparentno. Toliko smo prisutni u javnosti da nam se na tome, sa nekih adresa, i prigovara. A opet, iste te adrese, uporno i bez prekida prenose laži o nekim navodno tajnim i zakulisnim radnjama u Crkvi. Što bi rekao narod: Neka nam je svima Bog na pomoći", rekao je Perović.

On je dodao da se Bogoslovija redovnim aktivnostima priprema za početak nove školske godine i da se trenutno radi na adaptaciji školskih prostorija.

Naveo je i da je ovih dana Bogoslovija dobila poziv sa najviših crkvenih adresa SPC da se uključi u rad saborske Komisije za unapređenje prosvete unutar SPC, gde se, kako je rekao, takođe očekuje njegovo aktivno učešće kao rektora Cetinjske bogoslovije i još jednog od njenih profesora.

Ranije danas, mediji su preneli, pozivajući se na nezvanične crkvene izvore, da Perovića nije smenila Beogradska patrijaršija smenio mitropolit Joanikije, kao i da je episkop još neke cetinjske sveštenike premestio u druge sredine i da je u pitanju čistka kadrova pokojnog mitropolita Amfilohija i "grubi obračun" sa njegovim nasleđem.

Prema Ustavu SPC rektore bogoslovija, pa tako i Cetinjske, postavlja Sinod SPC. Pored toga što je Perović rektor Cetinjske bogoslovije on je i paroh Prve parohije cetinjske.

Kurir.rs