Foto: EPA-EFE/AKINTUNDE AKINLEYE

pre nego što se vrate porodicama, ićiće na lekarski pregled

NAKON VIŠE OD MESEC DANA OSLOBOĐENO 100 LJUDI U NIGERIJI Među njima deca, žene, dojilje

Policija i vlasti osigurale su puštanje 100 žrtava otmice, među kojima su bili i deca kao i žene, mnoge od njih su bile dojilje.

Planeta
> 15:27h

Oni su oteti iz njihovih sela na severozapadu Nigerije pre mesec dana, bez otkupa, saopštila je lokalna policija.

Nigerija se bori protiv porasta oružanih napada - pljački i otmica zbog otkupa - koji se uglavnom događaju na severozapadu zemlje, gde se malobrojne i slabo raspoređene snage bezbednosti bore kako bi sprečile dalji porast broja napada naoružanih bandi.

Oslobođene žrtve otmice zarobljene su 8. juna u selu Manava u državi Zamfara, naveo je u sredu portparol državne policije Mohaned Šehu u saopštenju za Rojters.

Šehu je takođe rekao da je oslobađanje žrtava otmice postignuto bez finansijske ili materijalne naknade otmičarima.

Financijski motivisan talas otmica

U saopštenju je navedeno i to da će žrtve otmice biti saslušane te će ih pregledati lekari pre nego što se vrate svojim porodicama.

Dok se severozapadna Nigerija već čitavu deceniju nosi sa nesigurnošću, što uključuje i napade islamističkih militanata i njihovih saveznika iz Boko Harama, aktuelni talas otmica primarno je finansijski motivisan.

Prema podacima kompanije SBM Intelligence sa sedištem u Lagosu, procenjuje se da je u prvoj polovini 2021. godine širom Nigerije oteta 2.371 osoba, za koju su otmičari tražili ukupno oko 24,3 miliona dolara za otkup.

Međutim, iz SBM-a navode da ne može precizno da se proceni koliko je tačno plaćen otkup.

Većina žrtava otmice oteta je u severnim nigerijskim državama, Zamfari, Kaduni i Nigeru. Više od 200 dece i mladih, kao i na desetine odraslih žrtava otmica, još uvek se nalaze u zatočeništvu.

Kurir.rs/Index.hr