Foto: Shutterstock

opasno

SLEDEĆA KATAKLIZMA KREĆE SA TIBETA? Naučnici tu našli 15.000 skrivenih virusa, evo šta ih još sprečava da se aktiviraju! VIDEO

Topljenje leda zbog visokih temperatura stvorilo je zabrinutost među naučnicima, a neki od njih strahuju da bi nas, ako se sve oko nas nastavi topiti, mogli početi progoniti drevni virusi.

Planeta
> 19:34h

"Topljenje neće dovesti samo do gubitka ovih drevnih, arhiviranih mikroba i virusa, već će ih u budućnosti pustiti u životnu sredinu“, napisali su istraživači u novoj studiji objavljenoj u Microbiome-u, koju je vodio mikrobiolog Dži-Ping Džong iz Ohajo, piše Sajensalert. Zahvaljujući novim metagenomskim tehnikama i novim metodama za održavanje sterilisanih uzoraka jezgra leda, istraživači rade na boljem razumevanju šta je tačno na hladnom.

U novoj studiji, tim je uspeo da identifikuje arhivu desetina jedinstvenih virusa starih 15.000 godina iz ledene kape Guliia na Tibetanskoj visoravni i stekne uvid u njihove funkcije.

"Ovi glečeri su se formirali postepeno, a zajedno sa prašinom i gasovima, i puno virusa se naselilo u tom ledu“, rekao je Džong.

Ovi mikrobi potencijalno predstavljaju one u atmosferi u vreme njihovog taloženja, objašnjava tim u svom radu. Unutar ovih smrznutih zapisa iz davnina, istraživači su otkrili da 28 od 33 virusa koje su identifikovali nikada ranije nisu viđeni. "To su virusi koji bi uspevali u ekstremnim okruženjima“, rekao je mikrobiolog Državnog univerziteta Ohajo Metju Salivan.

Upoređujući njihove genetske sekvence sa bazom podataka o poznatim virusima, tim je otkrio da su najrasprostranjeniji virusi u oba uzorka jezgra leda bili bakteriofagi koji zaraze Methilobacterium - bakterije važne za metanski ciklus u ledu. Najviše su bili povezani sa virusima koji se nalaze u sojevima Methilobacterium u staništima biljaka i tla.

"Ovi smrznuti virusi verovatno potiču iz tla ili biljaka i njihovim domaćinima olakšavaju sakupljanje hranljivih sastojaka“, zaključio je tim. Iako se spektar drevnih virusa čini posebno zabrinjavajućim usred pandemije, najveća opasnost leži u onome što još uvek oslobađa topljeni led - ogromne rezerve odvojenog metana i ugljenika.

Kurir.rs/Science Alert