Foto: Kurir/T.Ilić

po 21. put

UMETNICI U PRIRODI: Tradicionalna međunarodna likovna kolonija održaće se u Tršiću od 19. do 25. jula! FOTO

Srbija
> 20:12h

LOZNICA – Dvadeset i prva Međunarodna multimedijalna studentska likovna kolonija počela je u ponedeljak (19.7) i trajaće do 25. jula u Tršiću. Organizuje je loznički Centar za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’, a tokom sedam dana učesnici će stvarati u više kreativnih radionica, praviće skulpture, slike, fotografije i tri-d animacije.

Rukovodilac kolonije, koja već pune dve decenije postoji u rodnom selu Vuka Stefanovića Karadžića, je Drago Simić, magistar slikarstva iz Centra za kulturu, dok je njen umetnički direktor Marko Lađušić, redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti.

foto: Kurir/T.Ilić

- Prošle godine smo prvi put bili bez kolonije zbog nepovoljne epidemijske situacije, ali je ove ponovo organizujemo. Imamo 20 učesnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije i Poljske. Posetioci Tršića videće na delu kako stvaraju umetnici, a na kraju kolonije, u subotu od 19 časova biće priređena izložba ove godine nastalih radova. Veliki broj studenata želi da dođe i učestvuje na ovoj koloniji i Tršić postaje značajno mesto i na našoj kulturnoj mapi – kaže Simić.

Ova kolonija svake godine okuplja studente i profesore sa umetničkih fakulteta u Srbiji, regionu i svetu u cilju povezivanja umetnika koji se bave različitim oblicima umetničkog stvaranja. U svojim kreativnim radionicama okuplja slikare, grafičare, vajare, dizajnere, tekstilce, kostimografe, performere, kao i teoretičare umetnosti. U zanimljivom ruralnom i prirodnom okruženju, težište je na materijalima koji se nalaze u prirodi, u samom mestu, a sam rad u koloniji pruža mogućnost razmene mišljenja i iskustva. Interakcija, druženje i izmeštanje iz okruženja u kojem umetnici svakodnevno stvaraju omogućili su stremljenje ka novom.

foto: Kurir/T.Ilić

Namera organizatora je da omogući realizaciju umetničkih projekata, ostvari kvalitetnu i bogatu umetničku zbirku, i promoviše Tršić kao istorijski i ruralni prostor kroz jedan moderan multimedijalni pristup. Kolonija od 2000. godine okuplja studente iz Srbije i inostranstva, povezujući umetnike koji se bave različitim disciplinama. Ovde su najpre dolazili samo naši studenti, a onda i mladi umetnici iz Kanade, Nemačke, Luksemburga, Meksika, Češke SAD, Holandije... i svi su iz Vukovog zavičaja poneli vredna iskustva i najlepše uspomene.

Kurir.rs/T. Ilić