Foto: Profimedia

Dosad neviđena pravila na Olimpijskim igrama

KORONA IGRE: Ako prekršiš samo jedan od 10 propisa, deportuju te iz Japana!

Sportisti suočeni s izuzetno rigoroznom procedurom u Tokiju, a još žešći tretman imaće članovi delegacija svih zemalja

Tokyo 2020

Spisak strogih pravila kojih će morati da se pridržavaju svi sportisti na Olimpijskim igrama deluje poprilično jezivo! Naime, zabrane ide toliko daleko da je čak zabranjeno pevanje i navijanje ako odlučite da podržite nekog drugog sportistu!

Na više od 30 strana odštampan je materijal koji ove Igre čini verovatno i najrigoroznijim u istoriji. Donosimo vam deset propisa, a ima ih još tri četiri puta više. Dobro je poznato da će se sva takmičenja održati bez prisustva gledalaca, ali to nije ublažilo baš rigorozne mere. U slučaju kršenja, kazne sežu čak do momentalne deportacije iz države!

Nema pevanja, ni navijanja

Definitivno upada u oči ovo pravilo. Ono glasi: „Druge sportiste podržavajte aplaudiranjem, a ne pevanjem ili glasnim navijanjem. Pronađite druge načine da pokažete podršku ili slavite tokom takmičenja. Dozvoljeno je aplaudiranje.“ Dobro, bar nešto, samo je falilo i aplauze da ukinu

foto: Profimedia

Društveni život? Zaboravite!

Druženje je zabranjena kategorija na OI. Svi sportisti koji učestvuju u Tokiju moraju da pre puta dostave listu ljudi s kojima će biti u kontaktu. Naravno, tu mogu samo da se nađu trener, fizioterapeut i još neki neposredni član ekipe. Sa svima ostalima se ne preporučuju kontakti, a aplikacija koju svaki sportista ima pažljivo prati gde se ko, kada i s kim nalazi.

Aplikacija koja kontroliše svaki korak

Svaki sportista dužan je da na svom telefonu instalira dve aplikacije (COCOA i Health Monitoring) pomoću kojih se, između ostalog, kontroliše njegovo kretanje. Uz to, svakodnevno mora da piše medicinski izveštaj u kojem odgovara na pitanja kolika mu je telesna temperatura, da li se oseća malaksalo i slično...

Nema dostave hrane, prodavnica, barova...

Najstrože je zabranjeno posećivanje barova, restorana, prodavnica, teretana, turističkih destinacija i svega ostalog što nema direktnu vezu sa Olimpijskim igrama. Kada je reč o hrani, konzumiranje je dozvoljeno isključivo u smeštaju gde se sportista nalazi, nije moguća spoljna dostava hrane.

Srpska delegacija ispoštovala pravila - s maskama i u Olimpijskom selufoto: OKS

Maske se skidaju samo u četiri slučaja

Korišćenje zaštitnih maski obavezno je u gotovo svakom momentu u zatvorenom prostoru, kao i u spoljnom prostoru ako ne postoji rastojanje od dva metra. Samo četiri situacije su izuzete od korišćenja maski: kada trenirate, kada se takmičite, kada jedete i kada spavate.

Najmanje pet testiranja

Testiranje na koronavirus obavljaće se minimum jednom u četiri dana i to važi za svakog sportistu na OI. Uz to, naravno, neophodan je negativni test pred put u Japan, zatim se isto ponavlja i na aerodromu i kasnije u olimpijskom selu (ili drugom preciziranom smeštaju). Sveukupno svakog sportistu čeka minimalno pet testova na koronavirus pre i tokom boravka u Japanu.

U slučaju kontakta sa zaraženim - sledi pakao

Aplikacije koje sportisti instaliraju na svoje telefone, osim što prate njihove kretanje, služe i da ih obaveste ako je neko s kim su bili u kontaktu pozitivan. U tom slučaju dobijaju poruke da moraju na testiranje koje će se obavljati u olimpijskom selu. U posebnim prostorijama se čekaju rezultati i nije dozvoljen odlazak pre dobijanja rezultata. Ako test bude negativan, sportista može da nastavi sa takmičenjem (naravno, test se ponavlja u kratkom roku).

Merenje temperature obavezno na svim većim ulazimafoto: Profimedia

Nema više „baci kosku“

Svim sportistima je preporučeno da izbegavaju pozdravljanje koje uključuje zagrljaj, bacanje koski i rukovanje. Sve to ulazi u kategoriju „nepotreban fizički kontakt“. Te stvari nisu zabranjene, ali aplikacija registruje ko je kada i s kim na istom mestu i ako bilo ko bude pozitivan, za sve ostale slede hitni testovi...

Ćuti dok si u liftu

Uopšte nije potrebno objašnjavati zašto je korišćenje javnog prevoza zabranjeno, ali je jedna druga stvar u kategoriji „prevoz“ zanimljiva. Sportistima je predočeno da izbegavaju bilo kakve razgovore u liftu!

Vakcinacija poželjna za svefoto: Profimedia

Obriši sto nakon jela

Zabranjeno je davanje suvenira ili razmena bilo čega sa drugim sportistima ili sa osobama uključenim u organizaciju OI. Stvari koje spadaju u „zajedničke“ moraju obavezno da se dezinfikuju pre svakog korišćenja. Obavezna je lična dezinfekcija stola (brisanjem) kada se završi obrok.

Deportacija iz Japana

U slučaju kršenja bilo koje od ovih mera, sportisti će se naći u ozbiljnom problemu. Opcije kaznene politike glase: stroga izolacija u trajanju od 14 dana ili ukidanje dozvole za boravak u Japanu i hitno deportovanje iz ove azijske države.

Kurir.rs/ Miloš Bjelinić Foto:Profimedia