Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

parlament usvojio

KRAJ PRIČE: Francuska usvojila zakon o obaveznoj vakcinaciji za zdravstvene radnike i uvođenju kovid propusnice za restorane

Francuski parlament usvojio je u ponedeljak zakon o obaveznoj vakcinaciji protiv kovida-19 za zdravstvene radnike i uvođenju zdravstvene propusnice za širok spektar društvenih aktvnosti, dok se Francuska bori s četvrtim talasom koronavirusa.

Planeta
> 08:24h

Posetiocima muzeja, bioskopa ili bazena zabranjen je ulaz ako nemaju propusnicu koja pokazuje da su vakcinisani protiv kovida ili da su nedavno imali negativan test.

Propusnica je potrebna i za velike festivale i klubove.

Od početka avgusta propusnica će biti potrebna za ulazak u restorane i barove kao i za dalja putovanja vozom i avionom, prenose agencije.

Nove mere trebalo bi da traju do 15. novembra, a pre stupanja zakona na snagu, biće potrebna odluka Ustavnog suda, navodi VOA.

Francuska se, kao i mnoge druge zemlje širom Evrope suočava sa zaraznim delta sojem virusa. Raste broj novozaraženih i hospitalizovanih a vlasti pojačavaju napore kako bi obezbedili masovnu vakcinaciju.

Do nedelje je 49,3 posto od 67 miliona građana vakcinisano. Odluka predsednika Emanuela Makrona da nametne obaveznu vakcinaciju i propusnice izazvala je masovne proteste protiv mera.

Kurir.rs