Foto: privatna arhiva

NAJNOVIJI STRUČNI RAD

PROF. DR LJILJANA GOJKOVIĆ BUKARICA S MEDICINSKOG FAKULTETA: Sinofarm vakcina efikasna 95% protiv delta soja

Društvo

Prof. dr Ljiljana Gojković Bukarica sa Institituta za farmakologiju i kliničku farmakologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu kaže da je u najnovijem stručnom radu objavljeno da je kineska Sinofarm vakcina efikasna 95 % protiv delta soja.

- U radu objavljenom 19. jula 2021, u priznatom elektronskim časopisu medRxiv, u kome se objavljuju radovi i pre samog publikovanja, da bi bili što pre dostupni široj stručnoj javnosti, došlo se do izvanrednog rezultata koji govori u prilog upotrebi Sinofarm vakcine u borbi protiv novih sojeva virusa. Dokazano je da je srednja vrednost stvaranja imunog odgovora na delta soj bila 95% posle šest nedelja od primene prve doze. U grupi vakcinisanih starosti od 20 do 39 godina je bila veća - 99%, a u grupi preko 60 godina - 93.3%. Komorbiditete je imalo 17% ispitanika je imalo komorbiditete (dijabetes, hipertenziju i hroničnu bolest bubrega), a tu je 91.7% imalo odličan imuni odgovor - navodi za Kurir prof. Gojković Bukarica i dodaje da je vakcina Sinofarm imala samu blagu redukciju imunog odgovora (samo 1.3 puta) kod delta soja u odnosu na divlji soj iz Vuhana.

Profesorka podseća da je Sinofarm vakcina urađena prema staroj tehnologiji, poznatoj decenijama.

- Virus izolovan sa pacijenata u Vuhanu je inaktivisan, dodat mu je stabilizator i adjuvans za pojačanje efekta, pa se primenjuje intramuskularno u mišić ruke. Takav virus ne može da se širi i ne može da se umnožava, već u zoni primene izaziva imuni odgovor naših limfocita. Ideja vodilja proizvođača ove vakcine bila je bezbednost na prvom mestu, i to su postigli izolujući dve nepoznanice: nepoznat virus i potpuno nova vakcina koja nije još nije dovoljno klinički ispitana - kaže prof. Gojković Bukarica. Publikovani radovi pokazuju da je Sinofarm vakcina ima najmanje neželjenih dejstava, a da je njena efikasnost u sprečavanju obolevanja 78%.

Kurir.rs/J.S.S.