Foto: profimedia-0255784971

otkriveno preko 100 sličnih flašica

NAJNOVIJE OTKRIĆE U Sloveniji pronađena najstarija posuda za šminku na svetu

Prema novim istraživanjima, flašice koje su Evropljani iz kamenog doba nosili oko struka pre više od 6.000 godina su, izgleda, bile prve posude za šminku na svetu.

Region
> 14:21h

Analizom sastojaka u tragovima pronađenih u keramičkoj flaši u Sloveniji, koja datira između 4350. i 4100. godine pre nove ere, pokazala je da sadrži pčelinji vosak, životinjsku mast i kozmetiku na bazi olova.

Ako se zaista radi o posudi sa šminkom, to bi značilo da se šminka u Evropi koristila više od 2.000 godina ranije nego što se pre mislilo.

Dodatno to znači da je ova flašica stotinama godina starija od dosadašnjih najranijih dokaza o kozmetici u starom Egiptu i Mesopotamiji, piše New Scientist.

Preko 100 sličnih flašica

Bajn Kramberger, arheolog iz Zavoda za zaštitu kulturne baštine Slovenije, pronašao je ovu malenu keramičku flašu u Zgornjem Radvanju 2014. godine. Posuda se nalazila na području koje je 4350. godine pre nove ere zauzeo narod Lasinja, koji je potekao od lovaca-sakupljača u zapadnoj Evropi.

U toj oblasti je otkriveno preko 100 sličnih flašica, koje se uglavnom pripisuju Lasinji u jugoistočnom podnožju Alpa ili Vinčanskoj kulturi na Srednjem Balkanu.

U početku se pretpostavljalo da se radi o dečjim igračkama zbog njihove veličine i sličnosti sa životinjskim i ljudskim glavama.

Međutim, detaljnija analiza je pokazala da u flašici ima tragova pčelinjeg voska, biljne i životinjske masti kao belih čestica na bazi olova, poznate kao ceruzit (olovo karbonat), koji se vekovima koristi u kozmetici.

Kurir.rs/Index.hr