Foto: Printscreen

ministarka u poseti jagodini

KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Cilj Vlade je Srbija bez barijera, Srbija jednakih mogućnosti za sve građane!

Politika
> 19:22h

BEOGRAD - Jedan od osnovnih ciljeva Vlade i resornog ministarstva jeste Srbija bez barijera, Srbija jednakih mogućnosti za sve građane, poručila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević prilikom posete preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom "Budućnost pet" u Jagodini.

Ona je istakla da joj je izuzetna čast što je posetila preduzeće, koje je primer dobre prakse kako u društveno odgovornom radu, tako i u pogledu podrške osobama sa invaliditetom, navodi se u saopštenju.

Podsetivši da je na početku pandemije Kovid 19 to preduzeće zaustavilo radni proces i posvetilo se izradi 30.000 zaštitnih maski, koje je potom doniralo gerontološkim centrima, Kisić Tepavčević je navela da je to bio izuzetan humani gest.

Kisić Tepavčević je istakla da je u toku ove godine Ministarstvo izdvojilo 175 miliona dinara za podršku poboljšanju uslova rada u preduzećima koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom.

Preduzeću "Budućnost pet" u toku ove godine Ministarstvo je opredelilo 12 miliona dinara, za podršku zapošljavanju osoba sa invaliditetom i poboljšanje uslova rada.

U prethodnih pet godina Ministarstvo je ovu firmu podržalo sa oko 40 miliona dinara, navela je Kisić Tepavčević i dodala da u tom preduzeću radi 56 osoba, od kojih je 31 osoba sa invaliditetom.

Na teritoriji grada Jagodine postoji 10 udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom, sa preko 1.500 članova. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podržava rad ovih udruženja i u prethodnom petogodišnjem periodu izdvojilo je oko 11 miliona dinara za njihov rad.

Vlasnica preduzeća "Budućnost pet" Jelica Stamenković zahvalila je ministarki Kisić Tepavčević na poseti preduzeću, koje je osnovano sa ciljem pružanja pomoći osobama sa invaliditetom, uz veliku podršku i pomoć Ministarstva i Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom. Stamenković je navela da to preduzeće zapošljavanjem osoba sa invaliditetom stvara uslove za njihov jednak i ravnopravan položaj u društvu.

"Mi kroz zapošljavanje osoba sa invaliditetom njih direktno uključujemo u sve procese na tržištu rada, ali i u sve aspekte društvenog života naše zajednice i time stvaramo uslove za jednak, ravnopravan položaj u našem društvu, istakla je Stamenkovićeva.

Prilikom posete kompaniji za proizvodnju aluminijumske i pvc stolarije "TESTER AL" koja ima uspešnu saradnju sa Ministarstvom i Nacionalnom službom za zapošljavanje uručeni su ugovori polaznicima obuka koje se realizuju u ovoj kompaniji u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

U firmi "TESTER AL" su istakli da su porodične kompanije kičmeni stub svake ekonomije i da je podrška Vlade i predsednika firmama poput ove izuzetno značajna za dalji razvitak, istakla je Sanja Stanimirović, generalni menadžer preduzeća "TESTER -AL", doo.

Ministarka je istakla i da je Filijala NSZŠ u Jagodini jedna od najaktivnijijh i najefikasnijih i značajni rezultati njenih aktivnosti su vidljivi.

"Jedan prilično težak period je iza nas, period kada je pandemija bila u svom punom jeku i nadamo se da više nikada tako nešto neće da se ponovi, makar ne u takvom obimu. To se sve odražavalo na različite apsekte naših svakodnevnih aktivnosti, pa i na proces rada. Kada je u pitanju Pomoravski okrug na jučerašnji dan je ukupno bilo registrovano 21.829 nezaposlenih lica koji su evidentirani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, što je za 909 lica manje nego prethodnog meseca i nadamo se da će ovakav silazni trend u pogledu broja nezaposlenih da se i dalje beleži da ćemo beležiti sve veću zaposlenost u svim regionima u našoj zemlji", istakla je Kisiće Tepavčević.

Ministarka je istakla da kompanijia "Tester Al" predstavlja primer odlične prakse sprovođenja aktivne politike zapošljavanja i da je pravo zadovoljstvo videti da jedna takva porodična kompanija uspešno posluje i u našoj zemlji, ali i van granica. Zoran Martinović, direktor NSŽ je istakao da je ovakva saradnja posebna dragocenost.

"U ovoj kompaniji smo u mogućnosti da plasiramo programe za 12 novih lica iako oni sada već imaju 10 lica koja rade u programu Moja prva plata", rekao je on.

Martinović je istakao da statistički podaci pokazuju povećanje broja zaposlenih za oko 3,3 odsto, a da se kontinuirano smanjuje broj lica na evidenciji i to ne samo u Jagodini već na celoj teritoriji Republike Srbije.

Dobitnici ugovora istakli su da su jako zadovoljni što država pruža ovakvu priliku mladima da ostanu u svojoj zemlji, da napreduju i grade sebe i svoje karijere.

Kurir.rs/Tanjug