Foto: Profimedia

Bura posle trke na Hungaroringu

ASTON MARTIN ĆE SE ŽALITI: Smatraju da je Sebastijan Fetel nepravedno diskvalifikovan

Ostali sportovi

Ekipa Aston Martin obavestila je Medjunarodnu automobilsku federaciju (FIA) da namerava da se žali na diskvalifikaciju svog vozača Sebastijana Fetela sa trke Formule 1 za Veliku nagradu Mađarske, nakon što u njegovom bolidu nije imalo dovoljno goriva za uzimanje uzorka.Fetel je u nedelju popodne na Hungaroringu dobro vozio i u haotičnoj trci zauzeo je drugo mesto, iza Estebana Okona iz ekipe Alpin.

On je u nedelju uveče diskvalifikovan, nakon što je posle trke utvrdjeno da u njegovom bolidu nije imalo dovoljno goriva. Prema pravilima Formule 1, ekipe moraju da obezbede da se u svakom trenutku tokom takmičenja iz bolida može uzeti jedan litar goriva, a u bolidu broj pet Fetelovog Aston Martina bilo je 0,3 litre.

Kako je preneo Skaj, Aston Martin namerava da se žali i za to ima rok do četvrtka.

U zvaničnom izveštaju trke navodi se da je Fetel drugi, ali je zabeleženo da je poredak privremen, u iščekivanju odluke Aston Martina o žalbi.

Direktor Aston Martina Otmar Šafnauer i tehnički direktor Endru Grin rekli su da je u bolidu ostalo 1,44 litre, ali nisu uspeli da izvuku toliko goriva.

Ukoliko ostane na snazi odluka o diskvalifikaciji, aktuelni svetski šampion iz Mercedesa Luis Hamilton pomerio bi se na drugo mesto, a Karlos Sainc iz Ferarija na treće.

Hamilton bi time uvećao prednost u šampionatu na osam bodova u odnosu na vozača Red Bula Maksa Verstapena.

BEta