Foto: RINA

fizioterapeut se odlučio da se bavi ovim postupkom

ČAČANIN SE BAVI NEOBIČNOM VEŠTINOM: Aleksandar kaže da se zove hidžama, a veruje se da može da pročisti krv

Srbija
> 09:19h

Veruje se da u pojedinim selima žive ljudi koji znaju da „nameštaju“ polomljene kosti, bake koje „pomeraju“ želudac i mogu da skidaju bradavice.

Međutim, postoji i metoda koja se zove hidžama i koja navodno korene vuče još iz drevnih civilizacija. Veruje se da je dobra za oporavak čitavog organizma i detoksikaciju. Jedan Čačanin bavi se baš njom. Sugrađanima pušta krv, a nije doktor niti vampir.

foto: RINA

Aleksandar Gostiljac je diplomirani fizioterapeut. "Proces se izvodi tako što se prvenstveno uradi masaža, da se telo pripremi ha hidžamu kako bi se napravila dobra cirkulacija u telu, i da se mišići opuste. Nakon tog procesa nastavljamo sa kamping ili vakum masažom da bi se odradila još bolja cirkulacija stujanja krvi kroz telo, takozvana suva hidžama“, kaže Aleksandar.

foto: RINA

Glavni alat u ovoj proceduri su skalpel i čašice. On tvrdi da kad se iščisti ta površina od toksina koji nedozvoljavaju kiseoniku da hrani nerve i mišiće, ovim procesom pročišćava se krv i postaje bogatija hranljivim materijama. Na taj način mišići i ostali delovi tela navodno polako počinju da se oporavljaju.

foto: RINA

Ovu tehniku Aleksandar je usavršio u Sarajevu, ali kako kaže uvek može još da se uči. Prvu hidžamu radio je članovima svoje porodice, nekima je radio čak i na licu, a jedino mesto od kog zazire da radi skalpelom do sada je potkolenična jama.

foto: RINA

Kurir.rs/RINA