Foto: Ž. I.

rhovni kasacioni sud

MALČANSKI BERBERIN SE ŽALIO NA DOŽIVOTNU: Jovanović lično podneo vanredni pravni lek

Crna Hronika

NIŠ - Ninoslav Jovanović (48) iz sela Malče kod Niša, koji je zbog otmice 12-godišnje devojčice pravosnažno osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, podneo je žalbu na tu odluku, objavljeno je na internet stranici niškog Višeg suda.

U saopštenju se navodi da je Jovanović 2. avgusta podneo zahtev za zaštitu zakonitosti o kom će odlučivati Vrhovni kasacioni sud.

Vanredni pravni lek podneo je lično, jer je sa pravosnažnošću prvostepene presude izgubio pravo na branioca po službenoj dužnosti. Na šta se konkretno žalio nije poznato, ali se pretpostavlja da su u pitanju isti razlozi koje je i do sada iznosio tokom prvostepenog, ali i drugostepenog suđenja.

U žalbi koju je podneo na prvostepenu odluku Višeg suda naveo je da su mu povređeni pravo na odbranu i pravično sudjenje jer su u prvostepenom postupku učestvovali tužilac i sudije Višeg suda čije je izuzeće tražio.

Jovanović je tražio i izuzeće predsednika Apelacionog suda i oba njegova zamenika, ali su svi njegovi zahtevi odbačeni. Zahtevao je i da drugostepeni sud ukine presudu Višeg suda i da mu se ponovo sudi. Viši sud izrekao je 5. januara doživotnu robiju Jovanoviću i to je prvi slučaj od stupanja na snagu novog Krivičnog zakonika da je neko osuđen na najstrožu kaznu.

Obrazlažući tu odluku, sudija Višeg suda Tamara Savić je navela da Jovanović predstavlja "trajnu opasnost za društvo". Savić je navela da je Jovanović pokazao da boravak u zatvoru od 25 godina nije uticao na njega i da je po proteku kratkog vremena ponavljao dela.

foto: Ž. I.

"Iz zatvora je izašao decembra 2018. pa je ponovo bio na robiji do marta 2019. godine, ali je delo ponovio. Njegovo puštanje na slobodu bilo bi rizik po novu žrtvu, ovo je jedina kazna koja će ga sprečiti da ponovo izvrši isto delo", rekla je prilikom izricanja presude sudija Savić.

Ona je dodala da se Jovanović u završnoj reči izvinio i rekao da se kaje, ali da tu izjavu sud nije prihvatio kao iskrenu. Sud nije prihvatio ni njegovu odbranu da je tokom otmice bio neuračunljiv, jer je veštačenjem ustanovljeno da ne pati od duševnih bolesti.

Jovanović je u niškom Kazneno-popravnom zavodu od 5. januara 2020. godine, kada je uhapšen. Poznatiji kao Malčanski berberin, Jovanović je dvanaestogodišnju devojčicu iz Suvog Dola oteo 20. decembra 2019. godine na putu do škole, a devojčica je pronadjena nakon desetodnevne potrage u kojoj je učestvovalo više stotina policajaca, vatrogasaca i dobrovoljaca.

Devojčica je zbog pretrpljenog zlostavljanja bila hospitalizovana u niškom Kliničkom centru.

Kurir.rs/Beta