BEŽANIJA

PRIPREMA SE ZA APOKALIPSU? Milijarder kupio pasoš Novog Zelanda za 10 miliona dolara!

Lari Pejdž, jedan od osnivača "Gugla", poslednji je u nizu bogataša koji su se preselili u državu koja važi za najbolje utočište od apokalipse

Planeta
> 14:31h

Američki milijarder Lari Pejdž (48) dobio je prebivalište na Novom Zelandu, potvrdile su vlasti ove zemlje, koja važi za najbolje utočište od apokalipse! Pejdž je prebivalište zapravo kupio investicijom u iznosu od 10 miliona novozelandskih dolara (oko sedam miliona američkih), a koja mora da se izvrši u naredne tri godine.

Hitan medicinski slučaj

Pejdž, jedan od osnivača "Gugla", čija se vrednost imovine procenjuje na 116 milijardi dolara, stigao je na Novi Zeland u januaru ove godine, kad su granice ove zemlje zvanično bile zatvorene usled pandemije koronavirusa. Vlada s premijerkom Džasinda Ardern na čelu odobrila mu je ulazak u zemlju pod izgovorom da je njegovom sinu neophodno medicinsko lečenje. Pejdž je u novembru podneo zahtev za državljanstvo, ali njegov zahtev nije mogao da se procesuira jer je u to vreme bio van teritorije ove države. Nakon što je u januaru ušao u zemlju, već u februaru je podneo zahtev za državljanstvo. - Ulazak Larija Pejdža je bio u skladu sa svim procedurama vezanim za hitne medicinske slučajeve - rekao je Endru Litl, ministar zdravlja, u obraćanju poslanicima u parlamentu.

Utočište milijardera - I oni su Novozelanđani

Pre Larija Pejdža Novozelanđani su postali Piter Til, nemačko-američki milijarder, suosnivač "Pejpala" i jedan od investitora u "Fejsbuk", Rid Hofman, osnivač "Lindekina", kao i poznati reditelj Piter Džekson. On je na Novom Zelandu snimao trilogije "Gospodar prstenova" i "Hobit". Zanimljivo je da Piter Til nije ni išao na Novi Zeland po pasoš, već je svečana ceremonija uručenja državljanstva održana u konzulatu Novog Zelanda u Santa Moniki (Kalifornija).

Pejdžov sin se nalazio na ostrvu Fidži kad je morao da bude evakuisan radi lekarske intervencije i tada je prebačen na teritoriju ove države. Kritičari tvrde da se radilo o izigravanju propisa i da on nije bio toliko ugrožen da je morao da se evakuiše, zahvaljujući čemu je njegovom ocu odobren ulazak u zemlju u trenutku kad je na snazi bio strogi karantin i zabrana ulaska zbog pandemije koronavirusa.

Po kratkom postupku

- Imamo veliki broj doktora i medicinskih sestara koji su zaglavljeni u birokratiji dok čekaju na državljanstvo, a onda se pojavi Lari Pejdž i bum, odjednom odmah dobija boravišnu dozvolu - kaže Kejti Armstrong, savetnik za imigraciju. Pejdž se 2019. povukao s mesta izvršnog direktora "Alfabeta", ali je ostao član borda direktora i najveći deoničar. Britanski Institut za globalnu održivost je nedavno proglasio Novi Zeland najboljom zemljom da se preživi kolaps zapadne civilizacije. U pitanju je najizolovanija država na svetu.

Kurir.rs