Foto: T. ilić

poslednji podaci

KORONA SE IPAK NE PREDAJE: U Mačvanskom okrugu brojke rastu, najviše novozaraženih među onima koji su se vratili sa odmora

Srbija

Na području Mačvanskog okruga minule sedmice, od 2. do 8. avgusta, potvrđena su 74 pozitivna uzorka na kovid, 26 više nego u prethodnom sedmičnom izveštaju.

Prema podacima šabačkog Zavoda za javno zdravlje dvocifreni su bili Šabac sa 33 i Loznica sa 29 novopozitivnih, Mali Zvornik ih je imao pet, Bogatić tri, Krupanj dva, a po jednog Vladimirci i Koceljeva dok novozaraženih samo nema u Ljuboviji.

Minulog vikenda najviše ih je bilo u Loznici trinaest, Šapcu šest i Bogatiću dva. U odnosu na petak broj obolelih je uvećan za petnaest i sada se 121 osoba bori sa koronavirusom. Šabac ima 57 obolelih, Loznica 42, Mali Zvornik devet, Bogatić šest, Krupanj tri, Vladimirci dva, a po jednog Koceljeva i Ljubovija.

U zajedničkom izveštaju lozničke Opšte bolnice i Doma zdravlja ’’Dr Milenko Marin’’ navodi se da je minulog vikenda u Trijažnom centru pregledano 128 osoba od kojih se 65, gotovo tačno polovina, javila na prvi pregled sa simptomima koji mogu ukazivati na kovid infekciju. Infektologu je upućeno dvadeset pacijenata, a u ambulanti Infektivnog odeljenja pregledano je 46, a tačno 50 odsto došlo je prvi put zbog sumnje na kovid. Služba za radiološku dijagnostiku uradila je 56 radiografija pluća i otkrila jednu pneumoniju. Povećan je broj kovid pacijenata na bolničkom lečenju za pet u odnosu na prethodni izveštaj pa ih je trenutno četrnaest.

U bolnici kažu da su oboleli ’’uneti slučajevi’’, odnosno ljudi koji su se vratili sa godišnjih odmora i da su to uglavnom mlađe osobe. Deo prizemlja Grudnog odeljenja sa osamnaest kreveta je i dalje ’’crvena zona’’, povećanje broja pacijenata zahteva stalno angažovanje medicinskog osoblja zbog čega ustanova još nije vratila rad Urgentni centar. Nekoliko puta je u poslednje vreme broj kovid pacijenata na bolničkog lečenju dolazio na jednu osobu, ali se nije još desilo da’’crvena zona’’, koja postoji duže od godinu dana, bude prazna.

(Kurir.rs/T.Ilić)