Foto: Printscreen/Twitter, Profimedia

opšta bežanija

SLOM VLASTI U KABULU POSLE 20 GODINA: Predsednik Gani avionom pobegao u Tadžikistan, a deo političara u Pakistan! Spasavaju glavu

Planeta

Slom vlasti ukratko bi mogli da da prokomentarišemo trenutna dešavanja u Kabulu, gde dok Amerikanci evakuišu svoje osoblje, avganistanski funkcioneri spasavaju svoju kožu. Svaki na svoj način! Bilo je tu i juče i danas uveravanja da oni nikud ne idu, doduše grmeli su juče da su se reorganizovali i ojačavaju odbranu, a onda sinoč kolaps. A tek jutros.

U toku dana prvo se bila pojavila informacija da je predsednik Avganistana, sad već bivši seo u avion i odleteo. Kako se navelo u Tadžikistan. Međutim, to je većina podvela pod glasine, a oni bolje upućeniji su i potpisniku ovih redova tvrdili da je to propaganda Talibana, da se Ašraf nalazi u svojoj rezidenciji sa porodicom i ne namerava da ode.

A, onda buć, mućak. Ispostavilo se da je Ašraf zaista zbrisao iz države od koje je i spostvena vojska digla ruke i ta zemlja posle 20 godina ponovo prelazi u ruke Talibana i sledbenika Al Kaide.

Oglasio se i u sudbonosnim danima i bivši predsednik Hamid Karzai sa svojim unukama. Snimo je klip u kome je rekao da ne planira da ode i da poziva Talibane da svima garantuju bezbednost. Da li će njemu, e to ostaje da se vide jer Talibani ne zaboravljau da je on došao na krilima američkih bombardera, specijalaca i helikoptera. Da su dva puta pokušali od 2001 godine da ga ubiju. Da njegovi repovi i saradnja sa SAD datira još od sredine 1980 tih godina iz vremena rata sa Sovjetima.

Taj krojač paštunskih odela koji je skirveno sarađivao sa agentima CIA iz Pakistana trebao je odavno da bude na Menhentnu praveći skupocena odela. Nekako se izgubio u celoj priči, a osvanuo u Kabulu. Međutim, s obzirom kako je prošao bivši predsednik Demokratnske narodne republike Avganistan Nadžibulah 1996 kad su došli Talibani, koji su ga ubili, pa obesili za primer ostalima, ostaje da se vidi da li ista sudbina čeka i Karzaia ili je i on otišao u egzil.

Putem Gani Ašrafa krenuli su i ostali funkcioneri. Oni su se ukrcali kako je navedeno u avion kompanije Pakistan Airlines na liniji Kabul-Islamabad i odleteli u prestonicu Pakistana. Navodno je avion više časova stajao na aerodromu da se u njega ukrcaju političari koji spas svoje glave su potražili u okolnim zemljama.

Inače današnje bekstvo nije prvo. Juče je ratni komandant Uzbek, komandat 209.korpusa ANA, komandant odbrane grada Mazar i Šarifa general, političar Abdul rašid Dostum sa najodanijim borcima i saradnikom iz plemena Tadžika preko mosta "Družba" na reci Amu Darja koja razdvaja Avganistan i Uzbekistan potražio po drugi put u svom životu spas u Uzbekistanu.

Lista onih koji sigurno beže iz Avganistana neće biti potpuna. Ko će imati sreće, a kone ostaje da se vidi u narednim danima i mesecima koji dolaze.

Kurir.rs/A. Mlakar