stravično

NEUSPEH U BRAKU SE PRIPISUJE ŽENI! PSIHOLOG O NASILJU U PORODICI: Žene nemaju podršku najbližih zbog predrasude SAMA SI GA BIRALA!

Društvo
> 17:34h

Muškarac N. M. iz Beograda uhapšen je zbog sumnje da je 13. avgusta na Zvezdari oteo bivšu devojku I. B., odveo je u kuću u Resniku i 3 dana je zverski silovao i tukao.

foto: Shutterstock

Policija je uputila nesrećnu devojku na lekarske preglede, a N. M. je određeno zadržavanje do 48 sati i on bi danas trebalo da bude saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Tereti se za krivično delo silovanje, za šta mu preti do 10 godina robije.

Sa nama je danas u Pulsu SrbIje bila Ana Anđelković, psiholog iz Sigurne Kuće, koja nam je rekla kakve posledice ovakvo zverstvo ostavlja na žrtvama i da li te strašne traume mogu da se zaleče.

foto: Kurir televizija

- Nažalost, traume koje doživljavaju su nesagledive. Nažalost, žrtve se sa tim suočavaju svakodnevno. Moram da kažem da je jako važno da se žrtvama pruži pomoć i podrška jer žene pored toga što dožive traume, imaju i manjak samopouzdanja i samopoštovanja. Pomoć se pruža kroz psihoterapiju, individualnom i grupnom. Najvažnije je da se njima to pruži u momentu kad im je to najpotrebnije, jer žene najčešće trpe nasilje jer nemaju podršku. Nasilnik vas izoluje od porodice i prijatelja, kad žene onda požele da ga ostave, shvate da nemaju gde. Nažalost, žene često nemaju podršku porodice, to je meni šok. To je uglavnom zbog predsrasuda koje vladaju u našem društvu, a to je ono čuveno "ti si ga birala, pa sad trpi" ili "pa šta, i ja sam to trpela". Ono što je interesantno to se tiče slučaja iz Resnika, ovo se desilo u momentu kad je ona njega napustila. Žene su tad najranjivije, i ako pogledamo predhodne slučajeve, do nasilja najčešće dođe baš u tom momentu kad žena hoće da napusti partnera. Žena koja je žrtva, ne doživljava nasilje samo od nasilnika već je doživljava i od svoje okoline. Neuspeh u braku se i dalje stavlja na teret ženi - rekla je Ana.

foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.Lekić

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video: